Kursus „Vaisių-uogų vyno ir midaus gamyba“ organizuoja kolegijos Technologijų ir kraštotvarkos fakultetas, turintis patirtį rengiant kvalifikuotus maisto technologus. Jų metu bus galima sužinoti apie vyno gamybą iš vietinės vaisių ir uogų žaliavos: serbentų, vyšnių, aviečių, šermukšnių, gervuogių, vynuogių, obuolių. Naminių gėrimų gamintojai-mėgėjai galės sužinoti, kaip praplėsti asortimentą, neapsiribojant tradicine žaliava ir panaudojant prieskonines žoleles, įvairius augalus, daržoves.
Kursų dalyviai taip pat bus supažindinti su vaisių-uogų vyno ir midaus gamybą reglamentuojančiais dokumentais, bus aptariami cheminiai ir biocheminiai procesai, vykstantys gamybos metu, pasitaikantys defektai, jų priežastys, šalinimo būdai. Mokymų metu bus nagrinėjamos vaisių-uogų vyno ir midaus gamybos technologijos, aptariami įrenginių ypatumai, nustatomi kokybiniai rodikliai, diskutuojama maisto saugos užtikrinimo klausimais.
Dažnai lietuviai namuose vyno pasigamina savo reikmėms, tačiau norintiems jo gaminti daugiau keliami atitinkami reikalavimai, – dar 2011 m. patvirtinti alkoholio produktų gamybos įmonių personalo kvalifikacijos reikalavimai.
Jau keletą metų asmeniui, kuris vadovauja technologiniam procesui įmonėje, gaminančioje per metus iki 100 hektolitrų natūralios fermentacijos midaus ar vaisių vyno, privalu turėti specialų išsilavinimą. Pastarasis turi būti ne žemesnis kaip aukštasis koleginis (neuniversitetinis), aukštesnysis ar specialusis vidurinis, įgytas iki 1995 m., atitikti maisto technologijos ar maisto studijų kryptį.
Neturintiems tokio išsilavinimo yra išeitis – galima baigti kursus ir įgyti kvalifikaciją liudijantį pažymėjimą. Jį gali išduoti mokymo įstaiga, kuriai suteikta teisė rengti vyndarių ar midaus gamintojų mokymus.
Dr. Ingrida Kraujutienė
Į kursus kviečiame registruotis ir detalesnės informacijos teirautis el. paštu [email protected] arba telefonu (8 37) 35 23 12.