Savo internetiniame tinklalapyje VMVT paaiškino, kada ir kokią mėsą svarbu nuplauti.
Priklauso nuo įsigijimo vietos
Anot VMVT, jeigu mėsą pirkote sveriamą arba pasiėmėte jos iš šaldiklio atsargų namuose, tuomet prieš termiškai apdorojant produktą reikia jį nuplauti. Tarnyba paaiškino, kad tai reikalinga dėl sąlyčio su kitais paviršiais: „Ji turi būti nuplaunama dėl padidėjusio kontakto su liečiamais paviršiais (pjaustymo lentelių, įrankių, įrenginių, pirštinių ir kitų)“.
Tuo tarpu, jeigu mėsa buvo įsigyta nepažeistoje pakuotėje, tai jos plauti būtinybės nėra. Visgi, jeigu pakuotėje pastebima išsiskyrusių skysčių, kraujo likučių, tuomet nuplauti reikėtų. VMVT siūlo vizualiai įvertinti mėsos paviršių ir nuspręsti, ar mėsai reikalingas plovimas.
Kitais atvejais, kuomet mėsa naudojama šaldymui ir saugojimui – plauti produkto negalima. „Taip pat jei mėsa bus skirta žaliai vartojamų mėsos gaminių gamybai, tokiais atvejais, ją tikslinga nusausinti popieriniu rankšluosčiu“, – rašė VMVT.
Plauti vištienos – nerekomenduoja
Daugiausiai dėmesio VMVT skyrė vienai iš mėsos rūšių – vištienai. Šio produkto tarnyba plauti nerekomenduoja.
„Plovimo metu bakterijos, kartu su vandeniu, gali patekti ant šalia plautuvės esančių paviršių ir pasklisti pačioje plautuvėje“, – įspėja VMVT. Rizika kyla dėl to, kad aplink esantis inventorius, įvairūs indai, kurie bus plaunami, gali būti užteršti bakterijomis.
VMVT siūlo atkreipti dėmesį į vištienos apdorojimą – kepimą ar virimą. „Ar tinkamai paruošėte vištieną, reiktų įsitikinti įpjaunant termiškai apdoroto gaminio paviršių, ar besiskiriantis skystis skaidrus, ar pjūvio vieta neturi žaliai mėsai būdingų požymių. O ypatingą dėmesį skirkite pjūviui ties sąnariais“, – rekomenduoja tarnyba.
Pateikė higienos taisykles
VMVT taip pat pateikė būdus, kuriais galima išvengti bakterijų. Jie pateikė šešias rekomendacijas, kurios padės higieniškai paruošti valgį.
Viena iš rekomendacijų – kruopščiai plauti rankas. Jas reikėtų plauti po šiltų tekančiu vandeniu ne trumpiau kaip 30 sekundžių prieš ir po valgio gaminimo ar pasinaudojus tualetu. „Rankoms nusausinti naudokite vienkartinius popierinius rankšluosčius“, – pasiūlė VMVT.
Taip pat svarbu plauti ne tik rankas, o ir įrankius bei maisto tvarkymo paviršius. Svarbu nuplauti visą pjaustymui reikalingą inventorių – peilius, pjaustymo lenteles. Jas reikia plauti po šiltu tekančiu vandeniu su tam tikromis plovimo priemonėmis. Po plovimo svarbu gerai išsausinti įrankius.
Svarbi ir produktų laikymo vieta. VMVT rekomenduoja termiškai apdorotus produktus laikyti atskirai nuo termiškai neapdorotų: „Mėsą, paukštieną, jūros gėrybes, kiaušinius, neplautas daržoves ir kitus produktus laikykite atskirose šaldymo įrenginių lentynose arba skyriuose“.
Reikia atkreipti dėmesį ir į gaminimo temperatūrą. VMVT teigia, kad apdorojamų produktų vidutinė temperatūra turi pasiekti +75 laipsnių Celsijaus temperatūrą.
Taip pat VMVT specialistai siūlo atkreipti dėmesį į gamintojų pateiktus maisto laikymo ir vartojimo nurodymus. Tai apima maisto laikymo temperatūrą ir rekomenduojamo vartojimo trukmę.
Galiausiai, tarnyba akcentavo, kad svarbu kruopščiai nuplauti vaisius, daržoves ir uogas. Maisto gamybai svarbu naudoti geriamąjį vandenį.