Skurstantys, neišgalintys kokybiškų produktų įpirkti Lietuvos gyventojai tiesia kelią nelegalių maisto produktų gamybos įmonėlių steigimuisi, o pogrindinių įmonių savininkai laimi du kartus – išvengia investicijų į įrangą bei mokesčių mokėjimo už nelegalias pajamas.
Kaip sako maisto ir veterinarijos specialistai, gyventojai pigiau savo produktus pardavinėjančius pogrindininkus linkę slėpti, maisto ir veterinarijos tarnybai juos pavyksta išsiaiškinti atsitiktinai, padedant specialiosioms tarnyboms arba tada, kai kas nors apsinuodija maistu. Suradę ir patikrinę nelegaliai veikiančias įmones specialistai priversti konstatuoti, kad nelegalios įmonės dirba antisanitarinėmis sąlygomis, neaiški produktų kilmė, kontrolė dėl trichineliozės.
Delikatesų cechas šalia malkų rietuvės
Maisto ir veterinarijos tarnybos šiais metais nustatė pasibaisėtinomis sąlygomis mėsos produktus gaminusias įmones Šiauliuose bei Vilkaviškio rajone.
Šiauliuose, pramonės sandėlių teritorijoje veikiančiame prekybos kioske, šią savaitę buvo atliktas veterinarinis patikrinimas. Kioskas vykdomai veiklai neturėjo leidimo. Mėsos gaminiais buvo prekiaujama antisanitarinėmis sąlygomis, produktai buvo neženklinti, kiosko savininkai negalėjo pateikti mėsos produktų įsigijimo dokumentų. Prekybos kioske rasta per 60 kilogramų rūkytų mėsos gaminių, dar apie penkiolika kilogramų šių gaminių iš kiosko be įsigijimo dokumentų buvo spėjęs nusipirkti mobilia maisto produktų prekyba užsiimantis joniškietis. Kratos metu viename produktus kioskui tiekusio asmens sodybos ūkio pastatų rastas nelegalus mėsos produktų gamybos cechas.
Gamyba čia buvo vykdoma antisanitarinėmis sąlygomis: patalpos nešvarios, įrenginiai aprūdiję. Mėsos produktai buvo ruošiami malkinėje. Patikrinimo metu buvo sulaikyta daugiau kaip 1320 kilogramų. Išpjaustytos kiaulienos ir pagamintos produkcijos - rūkytų dešrų, kumpelių, šonkaulių, taip pat 55 kilogramų įvairių maisto priedų ir prieskonių. Visa surasta žaliava ir jau paruošti produktai išsiųsti į utilizavimo įmonę.
Sausio mėnesį nelegalų mėsos produktų gamybos cechą Vilkaviškio r. valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai kartu su Vilkaviškio policijos komisariato pareigūnais aptiko Vilkaviškio r. Klausučių seniūnijoje įrengtoje skerdykloje. Vilkaviškietis turėjo leidimą skerdyklai, tačiau gaminti mėsos produktus leidimo neturėjo.
Dvi dienas per savaitę vilkaviškiečiai skerdė gyvulius ir tvarkė skerdieną, o kitomis dienomis sūdė mėsą, gamino dešras, dešreles, ruošė lašinius, kumpius, šoninę, juos rūkė. Pagamintus produktus pažeidėjas pardavinėjo jam priklausančioje parduotuvėje Vilkaviškyje. Parduotuvėje bei gamybos patalpose rasta apie vieną toną rūkytų mėsos gaminių bei sūdytos kiaulienos. Specialistus sutrikdė patalpose, kur buvo ruošiami mėsos produktai, tvyrojusi nešvara, apsileidimas.
Kaip „Respublikai“ sakė Vilkaviškio rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Dubauskas, Vilkaviškio rajone to dar nėra buvę. Anot specialisto, kiekvienas sau pasigaminti mėsos produktų gali kokiomis tik nori sąlygomis, tačiau ruošti juos kitiems bet kaip ir bet kur neleidžiama. Pasak J.Dubausko, norėjęs lengvai užsidirbti nemokėdamas mokesčių vilkaviškietis ne tik kėlė grėsmę pirkėjams. Sučiuptas jis pražudė visą savo verslą.
Pogrindyje ir kavinės
Susirūpinimą kelia ne tik nelegaliai veikiantys mėsos produktų gamybos cechai, bet ir tam tikrais tarpsniais dirbančios šeimyninės maisto ruošimo įmonės. Pasak specialistų, jas išaiškinti sunku, o jų savininkus nubausti esą dar sunkiau.
Apie vieną tokią Kalvarijoje veikiančią šeimyninę bendrovę „Respubliką“ informavo kalvarijiečiai. Pasak jų, įmonė nesireklamuoja, bet klientų netrūksta. Oficialiai savininkai čia tik nuomoja patalpas įvairioms šventėms. Mums pavyko surasti žmonių, kurie prisipažino po šiuo stogu užsakę maisto šeimyninėms šventėms, net nurodė kainą, kiek kainuoja užkandžiai vienam asmeniui. Jie tikrai solidūs. Pasak kalvarijiečių, maistą gamina pati šeimininkė, jai padeda samdytos pensininkės, o prie stalo neretai patarnauja nepilnamečiai.
Kad tokių kalbų būta, mums patvirtino Kalvarijos savivaldybės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyr. gydytojas Eduardas Žukauskas. „Buvo atliktas vidaus auditas, bet nepasitvirtino, kad nurodytu adresu būtų ruošiamas maistas. Tokia įmonė neregistruota. Kiek žinau, jie ten nuomoja patalpas žmonėms. Galbūt po laidotuvių žmonės patys atsineša maisto, vaišinasi, bet mes neturime teisės veržtis į patalpas ir uždrausti jiems tai daryti“, - tvirtino E.Žukauskas.
Pasak jo, kas kita, jeigu būtų nuomojamos patalpos ir rengiamos puotos. Tuomet kas nors turėtų prisiimti atsakomybę.
Nedideliuose miesteliuose populiarios ir kilnojamosios valgyklos. Jos išpopuliarėjo per vadinamąją Rusijos krizę, vienur kitur egzistuoja ir dabartiniu sunkmečiu. Darbo neturinčios moterys prisiduria siūlydamos paruošti ir pristatyti pietus mažesniems tarnautojų kolektyvams į jų darbovietes.
Atsargumą nustelbia kaina
„Visos nelegalios įmonės dirba antisanitarinėmis sąlygomis, o jų pagaminti produktai kelia riziką vartotojų sveikatai. Žaliava, kuri naudojama produktų gamybai, yra neaiškios kilmės, nesilaikoma saugos ir tinkamumo maistui garantijų, ji laikoma netinkamomis, mikroorganizmams daugintis palankiomis sąlygomis. Gamybos patalpos ir įrenginiai neatitinka higienos reikalavimų, dirbantys asmenys neturi sveikatos leidimų dirbti su maistu. Pagaminta produkcija saugoma nesilaikant higienos, neapsaugota nuo kryžminės taršos, nesilaikoma temperatūros režimo. Teisėtai veikiančios įmonės yra reguliariai tikrinamos, tikrinimo dažnumas priklauso nuo įmonei priskirto rizikos laipsnio“, - sakė specialistas. Pasak jo, nelegaliai pagaminti produktai dažniausiai realizuojami ten, kur nėra produktų apyvartos apskaitos arba ją galima nuslėpti - turgavietėse, kioskuose.
„Paradoksalu, bet neretai pasitaiko, kai inspektoriai nustato higienos pažeidimus ar nelegalios prekybos atvejus turgavietėse, patys pirkėjai tampa neaiškios kilmės ir galimai nesaugią produkciją parduodančių asmenų gynėjais, gėdindami jų sveikatą bandančius apsaugoti maisto inspektorius. Pirkdami nežymėtus produktus vartotojai rizikuoja. Yra daugiau nei 250 įvairių ligų, kuriomis galima užsikrėsti per maistą. Dauguma jų yra infekcinės kilmės, kitos - įvairūs apsinuodijimai, kuriuos sukelia žalingi toksinai ar cheminės medžiagos“, - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vedėjo pavaduotojas Gintautas Čereška.
Informacija
2008 m. - 1 pažeidimas Šilutės r. Už nelegalų paukštienos sandėliavimą tuometiniam Pamario paukštynui skirta bauda. Įmonė šiuo metu nebeveikia.
2009 m. - nelegalios veiklos mėsos gamybos subjektų neišaiškinta.
2010 m. - nustatyti 4 neteisėtai veikę mėsos produktų gamybos subjektai.
Alytuje nelegali veikla buvo vykdoma privataus namo rūsyje ir ūkiniame pastate. Mėsa ir mėsos produktai buvo parduodami Alytaus ir Druskininkų turgavietėse.
Šiauliuose - nelegali sandėliavimo veikla gyvenamo namo rūsyje antisanitarinėmis sąlygomis. Mėsos produktai galimai buvo realizuojami Telšių, Akmenės, Pakruojo turgavietėse.
Kauno r., Domeikavos sen., rasta 9062 kg nelegaliai tvarkomos mėsos ir mėsos gaminių. Veikla buvo vykdoma anksčiau veikusios, bet veiklą nutraukusios mėsos perdirbimo įmonės patalpose.
Radviliškio r., Aukštelkų seniūnijoje, nelegalią veiklą vykdė ūkininkė. Produkcija galimai buvo realizuojama Radviliškio ir kitose turgavietėse.
Dalia BYČIENĖ