Liaudies išmintis byloja, kad labai svarbu žinoti saiką. Vaišintis su saiku pataria ir gydytojai, po švenčių paprastai sulaukiantys pacientų antplūdžio.
Suvirškinti riebų maistą, rūkytus produktus, grybus ir dar alkoholį sugeba ne kiekvienas organizmas. Vieniems paūmėja lėtinės virškinimo ligos - prasideda kasos, kepenų uždegimai, opaligės, kiti į gydytojų globą patenka dėl įvairaus laipsnio apsinuodijimų.Kaip sunegalavus padėti sau? Lengvesniais atvejais galima išgerti virškinimą gerinančių ar rūgštingumą mažinančių vaistų, aktyvintosios anglies tablečių, vartoti daug skysčių. Tačiau sunkesniais atvejais be gydytojų pagalbos neapsieinama.
Gydytojai dietologai pastebi, kad per šventės nereikėtų keisti savo mitybos įpročių. Didesnis maisto kiekis apkrauna organizmą. Todėl kai vaišių stalas gausus, geriausia maistą tik ragauti, nevalgyti visos porcijos. Svarbu daug neprisivalgyti per trumpą laiką. Geriau tą patį maisto kiekį suvalgyti lėtai ragaujant ir besimėgaujant. Naudinga būtų per šventes išgerti šiek tiek daugiau vandens nei įprastomis dienomis. Alus, gazuoti, saldūs alkoholiniai gėrimai yra kaloringi, be to, alkoholis skatina apetitą.
- Virškinimui labai naudingas avižų, spanguolių kisielius.
- Kepenų darbą gali palengvinti pienių šaknų arbata (šaukštą susmulkintų šaknų termose užpilti 0,5 l verdančio vandens, palaikyti, gerti nedideliais kiekiais).
- Persivalgius naudinga pelynų arbata, alijošiaus sultys (po pusę šaukštelio 3 kartus per dieną).
- Persivalgius reikėtų daugiau judėti, pabadauti. Net ir nesijaučiant prastai po sočių vaišių viena iškrovos diena nepakenks. O ir kitą dieną galima pasitenkinti vaisiais, daržovėmis.
- Geriausias vaistas nuo pagirių - raugintų kopūstų sriuba. Kuo ji rūgštesnė, tuo geriau. Tad prieš kiekvieną pokylį pravartu pasirūpinti, kad namuose būtų raugintų kopūstų. Jei nebus jėgų virti sriubą, tiks ir kopūstų rūgštymas. Neblogai ir raugintų burokėlių ar agurkų rasalas. Neturint pravers vanduo su citrinos sultimis. Pagirioms reikia daug skysčių, kurie turi išplauti organizmą.
- Po išgertuvių nuo skausmo plyštančią galvai patartina raminti ne tablete, o šaltu kompresu ar melisų arbata. Saldumo arbatai nereikėtų gailėti, nes fruktozė ir angliavandeniai mažina toksinį poveikį. Gali padėti ir tirpiosios kalcio tabletės.