Be česnakų neįsivaizduojame lietuviškos virtuvės. Jais gardiname dešras, įvairius žuvies, mėsos ir daržovių patiekalus. Kitų šalių kulinarai česnakais aromatizuoja aliejų ir actą, juos marinuoja. Britai salotas mėgsta gardinti česnakų lapais. Be česnakų neįsivaizduojama ir graikų, ispanų, italų, vengrų bei serbų virtuvė.
Česnakai – nepakeičiami greitai gendančių produktų konservantai. Bet ajurvedos specialistai jums pasakys, kad česnakai – ne maisto produktas, mat jie skatina pyktį. Indijoje česnakai naudojami tik kaip vaistai. Kaip vaistai jie minimas ir Biblijoje, indų šventraščiuose, senovės romėnų medicinos literatūroje. Senovėje šia daržove buvo net bandoma atbaidyti vampyrus. Ir dabar česnakai dažnai vadinami universaliu vaistu, natūraliu antibiotiku.
Kelias minutes kramtomos česnakų skiltelės sunaikina visas bakterijas burnoje. Įkvėpti sutrintų česnakų skiltelių fitoncidai gydo gripą ir gerklės skausmą. Česnakų tyrelė dedama vietoj garstyčių lapelių, kai kosulys plėšia krūtinę. Česnakų tepalu gydomos nuospaudos. Česnakų ištrauka stiprinami plaukai, naikinamos pleiskanos. Kinijos mokslininkai nustatė, kad, valgant žalių česnakų, galima apsisaugoti nuo plaučių vėžio, mat juose yra alicino, kuris slopina uždegimą ir mažina laisvųjų radikalų žalą žmogaus ląstelėms. Ar česnakus vartoti kaip vaistą ar kaip maistą, spręsti jums. Jei baiminatės šviežių česnakų kvapo, galite juos vartoti džiovintus: mėsą reikia įtrinti prieš ją ruošiant, o į sriubas jų dedama likus 3–5 minutėms iki baigiant virti.
Česnakų sriuba
2 česnakai, 3 vidutinio dydžio svogūnai, 0,5 stiklinės baltojo sauso vyno, 1,5 stiklinės vištienos sultinio, bulvė, žiupsnelis džiovintų čiobrelių, 0,2 stiklinės neriebios grietinėlės, 50 g fermentinio sūrio, juodieji pipirai, druska, alyvuogių aliejus, kelios riekės baltos duonos skrebučiams.
Orkaitę įkaitinkite iki 250 °C temperatūros. Česnakų ir dviejų svogūnų galvas perpjaukite per pusę, dėkite ant kepimo skardos, pasūdykite, apšlakstykite aliejumi, paskaninkite pipirais, uždenkite folija ir kepkite 15–20 minučių. Kai iškeps, atvėsinkite, nulupkite odeles.
Storadugniame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite šaukštą aliejaus, sudėkite likusį sukapotą svogūną, uždenkite ir kepkite 8–10 minučių. Sudėkite keptus česnakus ir svogūnus, supilkite vyną ir nudengę pavirkite apie 5 minutes. Sumažinkite ugnį, supilkite sultinį, sudėkite smulkiai pjaustytas bulves, suberkite čiobrelius ir vėl uždengę virkite, kol suminkštės bulvės. Per tą laiką paruoškite skrebučius: aptepkite duonos riekeles sviestu ir kepkite orkaitėje, kol parus ir taps traškūs. Kol dar karšti, apibarstykite tarkuotu sūriu.
Išvirusią sriubą sutrinkite virtuviniu kombainu, supilkite grietinėlę, jei reikia, pagardinkite druska, pipirais ir dar kartą užvirinkite. Patiekite su skrebučiais.
Kukulaičiai
0,5 kg maltos kiaulienos, 100 g fermentinio sūrio, 2 šaukštai džiūvėsėlių, 3 česnakų skiltelės, kiaušinis, pipirų mišinys, druska, petražolės, aliejus.
Į maltą mėsą įmuškite kiaušinį, sudėkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite. Jei mėsą iš aukštai pamėtysite, masė greičiau susikratys ir taps vienalytė. Padėkite ją valandai į šaldytuvą. Tada formuokite nedidelius kukulaičius, į vidų įdėdami po gabaliuką sūrio. Kepkite aliejuje kol gražiai apskrus.
Česnakinis bulvių apkepas
1 kg bulvių, kiaušinis, 2 stiklinės pieno, 200 g fermentinio sūrio, skiltelė česnako, sviestas, druska, pipirai.
Bulves nuskuskite, supjaustykite šiaudeliais ir suberkite į sviestu pateptą kepimo skardą. Į atskirą indą įmuškite kiaušinį, supilkite pieną, įdėkite sutrintą česnako skiltelę, įberkite druskos, pipirų, išplakite, sudėkite pusę tarkuoto sūrio. Gautu mišiniu užpilkite bulves ir apibarstykite sūriu. Kepkite apie pusvalandį 180 °C temperatūros orkaitėje.
Kvapni žuvis
0,5 kg ežerų ar upių žuvų, česnakas, morka, poras, nedidelis salieras, druska, pipirai, petražolės, krapai, laurų lapai.
Iš smulkios žuvies ir prieskonių išvirkite sultinį. Nusunkite, žuvį išmeskite, o į sultinį sudėkite stambius žuvies gabalus ir išvirkite. Smulkiai supjaustytą česnaką sutrinkite su druska, užpilkite trupučiu sultinio. Gerai išmaišykite. Šiuo padažu užpilkite išvirusius žuvies gabalus. Patiekite su bulvėmis ir daržovėmis.
Keptas moliūgas
1 kg moliūgo, česnako galvutė, šaukštelis čiobrelių, druska, 3 šaukštai aliejaus. Moliūgą supjaustykite juostelėmis, sudėkite į aliejumi išteptą kepimo skardą. Česnaką nulupkite, smulkiai sukapokite ir užbarstykite ant moliūgų. Paskaninkite čiobreliais, pasūdykite ir apšlakstykite aliejumi. Dėkite į iki 180 °C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite apie pusvalandį, kol gražiai apskrus.
Česnakinis tepinys
200 g varškės, 2 česnakų skiltelės, 2 šaukštai grietinės, žiupsnelis krapų, druska. Varškę gerai išsukite dubenėlyje, sudėkite grietinę ir smulkiai sukapotas arba per spaudyklę išspaustas česnako skilteles. Gerai išmaišykite, pasūdykite. Apibarstykite krapais. Skanu su balta duona.