„Gali nieko daugiau nebūti – lašinių, pomidorų, grietinės, svogūnų. Ir ištisus metus. Ir 12 nakties“, – prisipažįsta entuziastai.
Lazdijų rajone, Stebulių kaime gyvenanti Rita be pomidorų neįsivaizduoja gyvenimo. Juos augina ir sau valgymui, ir pardavimui. Moteris sako, kad šią vasarą šakos tiesiogine prasme lūžo nuo šių daržovių:
„Ir skynėm gausiai, ir valgėm gausiai. Ir draugus apdalinom, ir pardavėm. Nelaukiu, kad jie neapsunkintų pačio augalo. Tai aš juos „čiut“ rausvus nuskinu ir dedu į dėžutes ir sakykim, kad augalui būtų laisviau. Aš ir priskynusi turiu dėžutėse, ir ten noksta pomidorai.“
Vasarą į pabaigą, tačiau pomidorų dar aplipusios šakos. Anot Ritos, sezonas tikrai nesibaigia:
„Man dar ne. Dar labai daug jų yra. Stebėsim šalnas. Jeigu jau šalnos būtų praneštos, tai jau juos reikia nuskinti. Geriau jau jie nunoks dėžutėse negu juos pakąstų šalna. Tai tada nesilaiko pomidorai nuskinti. Ir vaikai vežasi. Daug, šiemet pas mane daug, ypatingai.“
Labai gausiu pomidorų derliumi džiaugiasi ir marijampolietė Irena. Moteris šias daržoves augina 20 metų ir sako, kad ši vasara, bent jau pomidorams augti – labai palanki:
„Labai daug. Matėt. Jau kiek jų nuimta ir kiek dar jų veda, tai maždaug iki pirmų šalnų, nes paskui nušąla. Bet aš skinu žalius, paskui nokinu. Tai iki Naujų metų mes valgom savo. Ir vakuot užtenka, ir marinatai, ir padažai. Visko prisidarom.“
Šiemet pomidorai Lietuvoje pradėjo nokti kone visu mėnesiu anksčiau nei ankstesniais metais. Tiek mitybos specialistai, tiek daržininkai pomidorus ragina valgyti kasdien ir po daug. Šiose daržovėse yra unikalaus gamtinio vaisto nuo daugelio ligų – likopeno. Įrodyta, kad šis antioksidantas apsaugo nuo vėžio. Daugiausia šių medžiagų išsiskiria, jei pomidoras yra termiškai apdorojamas:
„Jis perdirbtas yra sveikesnis nei žalias. Mažai kas žino. Pavyzdžiui, jūs valgote kepsnį, tai per pusę ir nors minutę dvi ar ant griliuko ar ant keptuvės. Jį reikia valgyti šiltą. Išskiria daugiau naudingų medžiagų. Magnis, aš įsivaizduoju. Raudona spalva, jau pats tas faktas, kad žmogui duoda daug energijos ir širdis sveika. Ir nervų ramybė. Tik užeiti į šiltnamį jau gražu.“
Daržininkai sako, kad dabar yra išvesta daugybė šių daržovių veislių. Įmanoma savų pomidorų turėti kone ištisus metus. Kai kurias veisles galima išlaikyti iki pat pavasario.