Sodyba, kurioje įsikūrę šeimininkai Vida ir Simas Šatkauskai, skaičiuoja visą šimtą metų – ji įkurta 1900-aisiais. Čia galima pamatyti ir šimtametį sodą – 2,3 hektaro plote auga net apie 150 medžių, todėl derliaus užtenka ir šeimai (pora augina keturis vaikus), ir augintiniams, ir svečiams.
Šatkauskų sodyba įtraukta į „Paveldo sodų“ turą – joje augančios šimtametės obelys ir kiti medžiai svarbūs savo veislėmis, todėl turistai, norintys pasižvalgyti po šimtametį sodą ir pasigėrėti gamta, įdomiais perinčiais paukščiais, yra labai laukiami.
Šeimininkai Vida ir Simas ne tik aprodys savo valdas „La maistas“ kūrybinei komandai, bet ir pavaišins savo ruoštais skanumynais. Taigi, šį kartą laidoje – visi patiekalai bus su kriaušėmis ir obuoliais.
Sodybos šeimininkas Simas gamins degintą baskų sūrio pyragą su kriaušėmis ir levandomis bei obuolių čatnį. Vylius gamins griliuje keptą sūrio sumuštinį su kriaušėmis, obuoliais, karamele ir cinamonu, o Tomas – keptus obuolius su patarškos krūtinėle ir keptų obuolių padažą su rozmarinais.
Garsus istorinės virtuvės žinovas, profesionalus virtuvės šefas Tomas Rimydis siūlo žiūrovams į savo meniu įtraukti pataršką.
„Patarška – naminis paukštis, gyvenantis medžiuose. Jis labai dažnai naudojamas prancūzų virtuvėje, tai prancūzų gastronomijos klasika. Pas mus buvo primirštas, bet šiuo metu atgimsta, vis daugiau ūkininkų pradeda auginti. Man tai unikalus paukštis. Lengva struktūra, ji šiek tiek tvirtesnė nei vištienos, spalva geltonesnė, o skonis – išskirtinis“, – kalbėjo T. Rimydis.
Siūlome pasigaminti Tomo keptų obuolių padažą su rozmarinais, kuris puikiai dera prie patarškos bei kitų paukštienos patiekalų.
Jums reikės:
- 200 ml vištienos sultinio
- 100 ml obuolių sulčių
- 100g svogūnų
- 50 g obuolių
- 50 g sviesto
- 3 g rozmarino
- druskos pagal skonį
Gaminimo eiga:
Prikaistuvyje ištirpinkite sviestą ir apkepinkite smulkiai supjaustytus svogūnus. Suminkštėjus svogūnams, pilkite vištienos sultinį. Po 10 minučių sudėkite mažais kubeliais supjaustytus obuolius, supilkite sultis ir toliau kaitinkite. Nugaravus sultims, sudėkite šaltą sviestą, rozmariną ir gerai išmaišykite, kad sviestas ištirptų. Pagardinamas druska pagal skonį. Skanaus!
Daugiau receptų ir patarimų – sekmadienį 9.30 val. laidoje „La maistas“ per TV3.