LUAA nariai, kurių ūkiuose pirmąjį liepos sekmadienį dera uogos, liepos 2 d. visoje Lietuvoje skelbs apie atvirų durų dienas savo ūkiuose.
Priklausomai nuo ūkio ir auginamų uogų rūšių, tai gali būti kvietimas skintas uogas pigiau, edukacijų / atrakcijų organizavimas ūkyje uogų pirkėjams, pažintis su ūkiu ar kitos veiklos siekiant minėti/švęsti nacionalinę uogų dieną populiarinant lietuviškų uogų vartojimą.
Kiekvienas ūkis apie savo ūkyje taikomas nuolaidas, užsiėmimus Nacionalinės uogų dienos proga skelbia savo interneto svetainėje ar socialinio tinklo profilyje.
Tiesiog susiraskite artimiausią lietuviškų uogų augintoją žemėlapyje ir, susisiekę su ūkiu ar apsilankę ūkio socialiniame profilyje, sužinokite, kokias nuolaidas, akcijas siūlo ūkis Nacionalinės dienos proga.
Tad LUAA kviečia visus uogų augintojus ir vartotojus, mylinčius sveikas lietuviškas uogas, švęsti, populiarinti ir minėti Nacionalinę uogų dieną.
Kurios uogos naudingiausios
Uogų įvairovė vasarą tikrai didelė, bet, jas renkantis, gydytoja dietologė dr.Edita Gavelienė siūlo pirmenybę teikti augančioms mūsų kraštuose:
„Nors visos jos naudingos, pagal biologiškai aktyvių medžiagų kiekį naudingiausios yra erškėtinių šeimos uogos: braškės, avietės, gervuogės ir erikinių šeimos uogos: mėlynės, bruknės, spanguolės“, – vardija specialistė.
Ji ragina atkreipti dėmesį į mėlynes ir šilauoges dėl jų antioksidacinio, priešuždegiminio, antivirusinio poveikio.
„Vasarą į kasdienį mitybos racioną įtrauktos uogos suteikia daug vitaminų, mineralinių medžiagų, polifenolių, skaidulų, be to, kalorijų kiekis jose sąlyginai nedidelis, tad sezoninėmis uogomis paskaninta rytinė košė ar varškė, o galbūt priešpiečiams ar pavakariams suvalgyta jų stiklinėlė aprūpins organizmą reikalingomis medžiagomis“, – pataria gydytoja dietologė.
Ji patvirtina, kad uogas galima vadinti supermaistu.
„Jos yra puikus vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis, be to, žmogaus organizmą aprūpina biologiškai aktyviomis medžiagomis – iš jų itin svarbūs fenolio junginiai: flavonoidai, fenolio rūgštys ir taninai.
Kita biologiškai aktyvi medžiaga, kuri yra daugumos uogų sudėtinė dalis – askorbo rūgštis, dar žinoma kaip vitaminas C“, – primena E. Gavelienė.
Kaip laikyti uogas namuose
„Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai itin vertina lietuviškas braškes.
Šilauogių prekybos centruose būna ištisus metus, o šiuo metu laukiama ir lietuviško jų derliaus – uogos jau sirpsta. Jų kainos panašios, kaip ir pernai, didelių šuolių nėra.
Specialistė primena, kad ilgai šviežių uogų laikyti nereikėtų.
„Geriausia jas suvalgyti per tris dienas, o laikyti šaldytuve atvirose talpose, dugną išklojus popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų drėgmės perteklių. O jei matote, kad jų greitai nesuvartosite, užšaldykite – tiks ledams, glotnučiams, pyragams. Jei norite uogienės žiemai, geriau uogų nevirkite, o sutrinkite su cukrumi ar medumi ir laikykite nedideliuose indeliuose šaldytuve.
Karštomis dienomis gera atsigaivinti vandeniu su ledo kubeliais, kuriuose sušaldytos uogos – jas tiesiog sudėliokite į ledukų formeles, užpilkite vandeniu ir užšaldykite. Galite prie uogų įberti ir prieskoninių žolelių: mėtų, čiobrelių, bazilikų – toks paskanintas vanduo be pridėtinio cukraus bus ir naudingas, ir patiks visai šeimai“, – pataria komercijos operacijų vadovė.