Dažniau pasilepinti gurmaniškais unguriukais ispanams neleidžia didžiulė jų kaina – už žuvyčių kilogramą San Sebastiano turguje neretai prašoma net ir 1 000 eurų. Daugelis paragavę unguriukų, negali pamiršti ypatingo skonio. Tad ieškoma įvairiausių būdų, kaip baskų kulinarijos skanėstą paversti prieinamu visiems.
Kur kas mažiau kainuojantį, o savo skoniu kone identišką ispanų delikateso variantą „Plateadas de Mar“ Lietuvoje kviečia paragauti „Viči“. Jis pagamintas iš surimio – susmulkintos ir apdorotos natūraliai prie JAV krantų augusios žuvies filė.
Kepti tik kelias minutes
Daugeliui iškils klausimas, kaip gaminti ir su kuo derinti šį neįprastą baltymų kupiną produktą. Ispanai iškeptus unguriukus mėgsta pagardinti keliomis česnako skiltelėmis ir šlakeliu aliejaus bei valgyti su medine šakute. Taip išlieka autentiškas unguriukų skonis.
„Plateadas de Mar“ iš surimio paruošti dar paprasčiau – tereikia juos pakepti 2-3 minutes ir pasigaminti salotas su špinatais, pomidorais ir gražgarste. Šis variantas skubantiems ir mėgstantiems neužsibūti virtuvėje.
Jeigu norite lengvais užkandžiais nustebinti svečius ar paruošti siurprizą artimiesiems, „Plateadas de Mar“ taip pat puikiai tiks. Pakeptus unguriukus sumaišykite su smulkiai pjaustytais saulėje džiovintais pomidorais, užtepkite ant paskrudintos duonelės ir staigmena paruošta.
Mėgstantiems improvizuoti ir „Plateadas de Mar“ pritaikyti ilgesniems savaitgalio pusryčiams ar gurmaniškos popietės užkandžiams, siūlome keletą originalių receptų.
Ispaniškas omletas su „Plateadas de Mar“ surimi unguriukais
Patiekalui pagaminti reikės:
400 g. chorizo dešros,
4 kiaušinių,
50 g. grietinėlės,
vienos pakuotės surimi unguriukų,
žiupsnelio raudonos aitriosios paprikos,
žiupsnelio druskos ir pipirų,
svogūnų laiškų.
Patiekalą pagaminsime per 15 minučių. Pradžioje paruošiame plakinį – į dubenį įmušame keturis kiaušinius, supilame grietinėlę, įberiame aitriosios paprikos, druskos, pipirų. Viską kruopščiai išplakame ir paruošiame omleto gamybai.
Tuomet keletą minučių kepame riekelėmis supjaustytą chorizo, į keptuvę sudedame surimi unguriukus, viską išmaišome bei leidžiame kelioms minutėms pakepti drauge. Į keptuvę supilame ir tolygiai paskleidžiame paruoštą kiaušinių plakinį, keptuvę uždengiame dangčiu ir paliekame kepti iki 5 minučių. Gardusis omletas paruoštas. Pavasariškos gaivos omletui suteiks keletas smulkiai pjaustytų svogūnų laiškų. Skanaus.
„Plateadas de Mar“ surimi unguriukų fritatos
Patiekalui pagaminti reikės:
3 kiaušinių,
50 g. grietinėlės,
100 g. tarkuoto lydyto sūrio,
„Plateadas de Mar“ surimi unguriukų,
vieno svogūno,
didelės saujos špinatų.
Patiekalą pagaminsime per 30-35 minutes. Pirmiausia, smulkiai supjaustome svogūną, jį suberiame į keptuvę ir trumpai pakepiname. Į keptuvę įdedame špinatus ir pakepiname kelias minutes kartu su svogūnais ir paliekame atvėsti.
Tuomet į dubenį įmušame tris kiaušinius, užpilame grietinėle ir viską gerai išplakame. Ant plakinio užberiame tarkuoto lydyto sūrio ir dar kartą gerai išmaišome.
Pasiruošiame kepimo formeles – jas patepame aliejumi. Į kiekvieną formelę supilame kiaušinio ir lydyto sūrio masę. Ant jos dedame pakepintus svogūnus su špinatais. Viršuje padekoruojame surimi unguriukus. Pašauname į 180 laipsnių orkaitę 20–25 minutėms. Mini fritatos paruoštos. Tai sotus patiekalas, todėl puikiai tiks tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei. Skanaus.
Jūros gėrybių wok su „Plateadas de Mar“ surimi unguriukais
Patiekalui pagaminti reikės:
česnako skiltelės,
imbiero,
vienos saldžiosios paprikos,
vienos aitriosios paprikos,
šaldytų kalmarų,
šaldytų krevečių,
žirnelių ankščių,
„Plateadas de Mar“ surimi unguriukų.
Patiekalą pagaminsime per 20 minučių. Smulkiai supjaustome česnako skiltelę, paprikas, imbierą ir viską pakepame keptuvėje. Ant kepamų daržovių uždedame žirnelių ankščių, pakepame,
uždedame šaldytas krevetes. Pabaigai užberiame surimi unguriukus ir supjaustytus kalmarus. Patiekalą pagardiname sojos padažu, keptuvėje gerai išmaišome ir pakepame dar porą minučių. Jūros gėrybių wok apibarstome šviežiomis žolelėmis. Skanaus.
Šiuo metu prekybos centruose galite pasirinkti iš keturių rūšių surimi unguriukų – klasikinio skonio, arba pilnai paruoštų unguriukų su alyvuogių aliejumi ir česnakais, alyvuogių aliejumi ir krevetėmis, bei alyvuogių aliejumi su česnakais ar čili. „Plateadas de Mar“ tiks ir tiems, kurie vengia produktų su gliutenu.