Maisto spausdinimo technologija – ne fantazija, o realybė. Ir ji – prieš jūsų akis. Barselonoje bioinžinerijos doktorantas iš Italijos įkūrė startuolį „Novameat“ ir stebina pasaulį štai taip spausdinamais didkepsniais. Tiesa, vargu, ar juos tikrai galima taip vadinti, nes tokiu maistu gali gardžiuotis ir veganai.
„Naudojame novatorišką augalinę kompoziciją iš žirnių ir ryžių baltymų ekstraktų, taip pat rapsų riebalų ir dumblių pluoštų“, – sako Novameat“ įkūrėjas Guiseppe Scionti.
Šių „kepsnių“ kūrėjas sako, kad jų skonis kaip tikros jautienos, o ir kepsnio formą gali atspausdinti kokią tik nori. Be to, anot startuolio įkūrėjo, jo išradimas gali pagelbėti kovojant su klimato kaita. Juk tai – pakaitalas mėsai, o gyvulininkystė labai prisideda prie šiltnamio efekto.
„Žmonių populiacija auga. 2050-aisiais mūsų bus apie 10 milijardų, tas mėsos suvartojimas taip pat augs. Dėl to mums jau dabar reikia galvoti apie alternatyvas mėsai“, – pasakoja G. Scionti.
Atspausdinti kepsnį tetruka vos 20 minučių, o kilogramo tokios mėsą imituojančios žaliavos kaina apie 20 eurų, kuri išaugus gamybos kiekiams mažėtų.