Pradėjus sveikai maitintis, laikytis reguliarios mitybos plano svarbu neužmiršti ir tai, kiek laiko mūsų organizmas virškina suvartotą maistą. Nekreipiant dėmesio į tai, ką skrandis virškina greičiausiai, o ką užtrunka sudoroti net kelias valandas, kaip organizmą veikia nesuderintas maistas, visos pastangos gali nueiti veltui. Taip pat, žinant lengviau ir sunkiau virškinamo maisto produktus, esant reikalui paprasčiau galėsite planuoti savo mitybą, pavyzdžiui, kokius produktus valgyti vakare, o ką rinktis artėjant kelionei, kada reikalingas ilgesnis sotumo jausmas.
Maisto produktų derinimas
Kodėl taip svarbu tinkamai derinti maistą? Pavyzdžiui, angliavandeniai virškinami šarminėje terpėje, o baltymai – rūgščioje ir problema ta, kad mūsų organizmas tuo pačiu metu nesugeba išskirti abiejų terpių. Tai reiškia, kada valgome mėsą su bulvėmis, žuvį su ryžiais ir t.t., pirmas 2-4 valandas yra virškinami angliavandeniai, o baltymai tuo metu guli skrandyje, laukia rūgštinės terpės ir pradeda rūgti bei pūti. Tokiu atveju teršiamas žarnynas, kyla problemų dėl vidurių užkietėjimo ir dujų kaupimosi.
Trumpai tariant, nesuderintas maistas gali būti virškinamas visą dieną, t.y. 12 valandų, o dar prisiminkime, kad per dieną valgome kelis kartus.
Maisto produktai – kiek laiko užtrunka juos suvirškinti?
Siekiant organizmui suteikti trumpalaikį energijos kiekį, rekomenduotina rinktis pieną, greipfrutą, apelsiną, pomidorą ar avokadą. Šiuos produktus mūsų skrandis virškins vos valandą, tad veiksminga trumpalaikė energija, neapkraunant skrandžio – garantuota. Pusryčiams, norint to paties rezultato, valgykite skystai virtus kiaušinius. Taip pat tinka įvairios uogos.
Dvi – tris valandas organizmas virškina daržoves, kaip bulvės, burokėliai, morkos, kopūstai ar cukinijos. Taip pat per šį laiką suvirškinami vaisiai: obuoliai, kriaušės, persikai, abrikosai. Jei nesinori rinktis nei vaisių, nei daržovių, galima valgyti liesą žuvį, juodos duonos riekę arba gerti kavą.
Jei turite svarbių planų, susitikimų ir norisi, kad kelias valandas, šiuo atveju keturias, nekamuotų alkis, rekomenduojama rinktis sunkesnius produktus. Riebesnė žuvis, vištiena, jautiena ar kitos mėsos rūšies rūkyti gaminiai puiki išeitis. Keturias valandas taip pat yra virškinami tokie maisto produktai, kaip riešutai ar lęšiai.
Penkios – septynios valandos yra išties nemažas laikotarpis. Jei norima nesijausti alkaniems tokį ilgą laiko tarpą, teks skrandį apkrauti dar sunkesniu maistu. Tokiam atvejui geriausiai tiktų kepta mėsa, kaip antiena arba žąsiena, lašiniai, ankštinės daržovės ar grybai. Svarbu tokį maistą valgyti saikingai, nes kitu atveju ramybės neduos sutrikęs skrandžio virškinimas. Taip pat tokius patiekalus venkite valgyti prieš naktį.