„Moksliniai tyrimai parodė, kad arsenas linkęs kauptis, veikia neurotoksiškai, kancerogeniškai, ypač skatina odos, plaučių, šlapimo takų vėžio atsiradimą, diabetą, širdies ligas“, - aiškina Lietuvos veterinarijos ir maisto tarnybos specialistė Rita Sadūnaitė.
Kad sumažėtų vėžio rizika, ryžius rekomenduojama valgyti vos kelis kartus per savaitę. Verdiktas - ryžių gėrimus ir paplotėlius išvis draudžia vartoti vaikams.
Arsenas yra nuodingas metalas, esantis dirvožemyje. O ryžiai, kaip parodė Švedijos ekspertų tyrimas, daug jo sugeria ir išlaiko. Didesnį arseno kiekį turi rudi ryžiai nei balti, mat arsenas labiau kaupiasi ryžio grūdo luobelėje. Tad nors šiaip viso grūdo produktai rekomenduojami kaip sveikesni, dėl ryžių yra atvirkščiai. Švedijos specialistai arseno rado visuose ryžių produktuose, ir makaronuose, ir duonoje, kurioje yra ryžių miltų. Ryžiai taip pat yra vienas didžiausių krakmolo šaltinių, 80 proc. juose - krakmolas, o virškinamas jis organizme virsta cukrumi.
Vilniečiai sako ryžius valgantys retai, tad sužinoję apie arseno pavojų per daug nesibaimina.
Nuo naujųjų metų visoje Europos Sąjungoje bus akylai tiriamas arseno kiekis maiste. Lietuvos specialistai taip pat tirs ne tik ryžius, bet ir daržoves, pieną. Arseno kiekį ryžiuose galima sumažinti perpus, juos verdant dideliame kiekyje vandens ir vėliau šį vandenį išpilti. Nepakanka prieš virimą ryžius išskalauti vandenyje, reikia virti. Iš kur atvežti ryžiai sveikesni, pasakyti neįmanoma, mat arseno lygis skiriasi net to paties regiono atskiruose ryžių laukuose.
Plačiau apie tai - TV3 reportaže.