Žalieji ir kiti už gamtos apsaugą pasisakantys aktyvistai, norėdami sumažinti oro taršą savo mieste, pirmiausia turėtų kreiptis į vietines mėsainius gaminančius užkandines, rašo „Daily Mail“.
Naujausias tyrimas, atliktas Kalifornijos universitete, atskleidė, kad kepsninės ir griliai, naudojami greito maisto restoranuose, į orą išskiria milžinišką kiekį pavojingų dalelių bei padaro kur kas daugiau žalos gamtai nei bet koks sunkvežimis ar fabriko kaminas.
Vyriausias tyrimo specialistas ir inžinierius Billas Welchas sako: „Kepsninių, naudojamu greito maisto restoranuose, spinduliavimas yra pagrindinė ir nevaldoma oro taršos priežastis. Jos išskiria daugiau kenksmingų medžiagų nei dyzeliniai sunkvežimiai.“
„Pavyzdžiui vienas sunkvežimis turėtų nuvažiuoti 143 mylias greitkeliu, kad pagamintų tą patį kiekį nuodingųjų medžiagų, kurias išskiria vienas skrudinamas mėsainis.“
Pietų Bostono gyventojai sutinka su mokslininkų išvadomis ir tikina, kad kaimynystėje atsidarius naujam greito maisto restoranui, jų oras pasidarė labiau užterštas smalkėmis ir kitomis nuodingomis medžiagomis.
„Tai siaubinga, dūmai iš restorano kamino ėjo be paliovos“, - sakė pasipiktinusi gyventoja, Marie Madden, gyvenanti kitoje „Tasty Burger“ restorano pusėje.
Bendruomenės susirinkime restorano savininkas Davidas Dubois įsipareigojo kepsninėse įtaisyti modernią filtravimo sistemą, kuri užkirs dūmų sklidimui į aplinką. „Manau, kad ši sistema išspręs oro taršos problemą mūsų miestelyje“, - sakė jis.