Maistinės medžiagos karotenoidai su antioksidantinėmis savybėmis - tokios kaip luteinas ir zaeksantinas – padeda akims, teigia JAV mokslininkai, išnagrinėję anksčiau atliktų tyrimų duomenis.
Karotenoidai yra natūralios dažančios medžiagos, kurios suteikia geltoną, oranžinę ir raudoną spalvas kuo įvairiausiems vaisiams ir daržovėms. Šios medžiagos taip pat veikia kaip antioksidantai, padedantys apsaugoti žmogaus organizmo ląsteles nuo pažeidimų, dėl kurių gali išsivystyti liga.
Luteinas ir zaeksantinas kaupiasi akių tinklainėje, ir šias medžiagas mokslininkai jau seniai susiejo su akių sveikata.
JAV veikiančios nevyriausybinės organizacijos Maisto technologų instituto specialistai apžvelgė nuo seniausių žinomų iki 2009 metais atliktus mokslinius tyrimus. Jų ataskaitą paskelbė instituto žurnalas „Journal of Food Science“, praneša nutraingredients.com.
Mokslininkai patvirtino, kad luteinas ir zaeksantinas turi įtakos kuo įvairiausioms optinėms regos funkcijoms, be to, sumažina riziką susirgti amžine makulos degeneracija ir katarakta.
Savigydos pramonės asociacija (SPA) info.