Valgyti pagal etiketo taisykles reikia ne tik dėl gerų manierų, bet ir kitų priežasčių. Pavyzdžiui, mokslininkai teigia, kad valgant sūrį peiliu, o ne šakute, jis yra sūresnis. Atlikto tyrimo rezultatai, mokslininkų manymu, gali būti ypač vertingi, norint suprasti, kaip mūsų smegenyse esantys pojūčiai gali būti apgauti. Jau dabar yra dirbama su vienu restoranu „The Fat Duck“ bandant sukurti naujo šaukšto dizainą, kuris sustiprintų mūsų valgymo pojūčius.
Kaip teigia profesorius Charles Spence’as, poveikis yra grynai psichologinis. Pagrindinė idėja, anot jo, yra žaidimas su mūsų skonio receptoriais. Bandoma juos dar labiau sužadinti, kad valgymas turėtų naujų pojūčių.
Žurnale „Flavour“ publikuotame tyrime dalyvavo 35 dalyviai, kurie atliko įvairius skonio testus vertindami jogurtą, valgomą iš plastikinių stalo įrankių. Tie, kurie naudojo įprastus stalo įrankius, pastebėjo, kad jogurtas turi daugiau kremo ir yra brangesnis nei valgant plastikiniu šaukštu. Kitas eksperimentas parodė, kad jogurtas, valgomas sunkesniu sidabriniu šaukštu, lyginant su šaukštais pagamintais iš plastiko ir plieno, yra skanesnis.
Mokslininkai mano, kad tokie tyrimo rezultatai kyla dėl išankstinių nuostatų, kaip stalo įrankiai turėtų būti jaučiami burnoje, todėl tai gali turėti įtakos ir mūsų psichologijai, vertinant, kuris maistas buvo skanesnis.
Tyrimo metu spalvos efektas irgi buvo užfiksuotas. Skanesnis jogurtas buvo valgant baltais šaukštais nei juodais. Tokiu pat principu buvo pastebėta, kad jogurtas valgomas rožiniu šaukštu buvo, ne toks skanus kaip su mėlynu. Rengti tokį tyrimą mokslininkus paskatino panašus tyrimas apie valgymą iš skirtingos spalvos lėkščių, kuris irgi parodė, kad spalva turi įtakos mūsų skonio receptoriams.
Viena iš naujo tyrimo autorių Vanessa Harrar teigė, kad, šiek tiek pakeitus mūsų stalo įrankius, tai gali pakeisti mūsų skonio potyrius. Toks ir kiti panašūs moksliniai tyrimai gali padėti mums kontroliuoti valgymo įpročius, tokius kaip porcijų dydį ir druskos kiekį valgiuose.