Išanalizavus daugiau kaip 200 tūkst. suaugusių Jungtinės Karalystės gyventojų duomenis nustatyta, kad žmonės, kurie teigė kas savaitę išgeriantys du litrus mažai kaloringų gėrimų su saldikliais, tokiais kaip sukralozė, aspartamas, sacharinas ar acesulfamas K, 20 proc. dažniau susiduria su prieširdžių virpėjimu (PV), kuris sukeliančia nereguliarų širdies plakimą.
O tiems, kurie gėrė panašų kiekį gėrimų su pridėtiniu cukrumi – tokiais ingredientais kaip baltasis cukrus, sacharozė ar sirupas – rizika susirgti PV buvo 10 proc. didesnė, teigiama žurnale „Circulation“ paskelbtame tyrime: Aritmija ir elektrofiziologija.
Tuo tarpu nustatyta, kad per savaitę suvartojant litrą grynų sulčių, pavyzdžiui, 100 proc. apelsinų ar daržovių sulčių, rizika susirgti PV buvo 8 proc. mažesnė.
Stenkitės vengti produktų su dirbtiniais saldikliais
Pagrindinis tyrimo autorius, Šanchajaus ligoninės mokslininkas daktaras Ningjianas Wangas sakė: „Mūsų tyrime negalima daryti vienareikšmiškos išvados, kad vienas gėrimas kelia didesnį pavojų sveikatai nei kitas, nes mūsų mityba yra sudėtinga, o kai kurie žmonės gali gerti daugiau nei vienos rūšies gėrimus. Tačiau, remdamiesi šiomis išvadomis, rekomenduojame žmonėms, kai tik įmanoma, mažinti dirbtinai saldintų ir cukrumi saldintų gėrimų kiekį arba net jų vengti“.
„Nelaikykite savaime suprantamu dalyku, kad gerti mažai cukraus ir mažai kalorijų turinčius dirbtinai saldintus gėrimus yra sveika – tai irgi gali kelti pavojų sveikatai“, – sakė jis.
Jungtinės Karalystės vyriausybė rekomenduoja suaugusiesiems per dieną suvartoti ne daugiau kaip 30 gramų cukraus – tai atitinka maždaug septynis cukraus kubelius.
Atlikdami tyrimą mokslininkai išnagrinėjo 201 856 žmonių sveikatos duomenis, esančius Jungtinės Karalystės biobanke – duomenų bazėje, kurioje kaupiami daugiau nei pusės milijono žmonių medicininiai ir gyvenimo būdo įrašai.
Per beveik 10 metų trukusį stebėjimo laikotarpį buvo užregistruoti 9 362 PV atvejai.
Organizmas tikrai reaguoja į saldiklius
Tyrėjai teigė, kad asmenys, kurie vartojo gazuotus gėrimus su dirbtiniais saldikliais, dažniau buvo moterys, jaunesnio amžiaus, turėjo didesnį kūno masės indeksą (KMI) ir dažniau sirgo II tipo diabetu.
Tuo tarpu žmonės, kurie gėrė cukrumi saldintus gėrimus, dažniau buvo vyrai, jaunesni, turėjo didesnį KMI, dažniau sirgo širdies ligomis ir buvo žemesnio socialinio bei ekonominio statuso, pridūrė komanda.
Mokslininkai taip pat nustatė, kad rūkalių, kurie per savaitę išgerdavo daugiau nei du litrus saldžiųjų gėrimų, rizika susirgti PV buvo 31 proc. didesnė, palyginti su buvusiais rūkaliais ar tais, kurie niekada nerūkė.
Mokslininkai teigė, kad tyrime pienas, arbata ir kava nebuvo laikomi saldžiaisiais gėrimais, nes jie „dėl savo specifinės maistinės vertės paprastai vertinami atskirai“.
Daktaras Ningjianas Wangas teigė, kad nors saldintų gėrimų ir PV rizikos sąsajos mechanizmai vis dar neaiškūs, „yra keletas galimų paaiškinimų, įskaitant atsparumą insulinui ir organizmo reakciją į skirtingus saldiklius“.
Geriausias gėrimo pasirinkimas – vanduo
JAV Pensilvanijos valstijos universiteto mitybos mokslų profesorė ir Amerikos širdies asociacijos mitybos komiteto narė Penny M. Kris-Etherton teigė: „Nors yra patikimų įrodymų apie neigiamą cukrumi saldintų gėrimų poveikį širdies ir kraujagyslių ligų rizikai, apie neigiamą dirbtinių saldiklių poveikį sveikatai įrodymų yra mažiau. Mums vis dar reikia atlikti daugiau šių gėrimų tyrimų, kad galėtume patvirtinti šias išvadas ir iki galo suprasti visas pasekmes sveikatai dėl širdies ligų ir kitų sveikatos sutrikimų“.
„Kol kas geriausias pasirinkimas yra vanduo, o remiantis šiuo tyrimu, reikėtų riboti arba vengti nesaldžių ir mažai kaloringų saldintų gėrimų“, – sakė ji.
Komentuodama tyrimą, Britų širdies fondo vyresnioji dietologė Victoria Taylor teigė, kad norint gauti galutinį atsakymą apie PV ir saldintų gėrimų ryšį, reikia atlikti daugiau tyrimų.
Ji pridūrė: „Jau žinome, kad daug cukraus turinti mityba yra susijusi su didelio kaloringumo mityba, dėl kurios gali padidėti svoris ir atsirasti nutukimas. Savo ruožtu tai didina tikimybę susirgti II tipo diabetu, širdies ir kraujotakos ligomis“.
V. Taylor sakė: „Kadangi cukrumi saldinti gėrimai yra vienas iš pagrindinių cukraus šaltinių mūsų mityboje, jų vartojimo mažinimas yra gera pradžia, norint sumažinti suvartojamo cukraus kiekį“.