„Kiekvieno žmogaus suvokimas apie sveiką mitybą ar dietą yra visiškai skirtingas, o svarbiausia – dažnai ir neteisingas. Vieniems atrodo, kad tai, ką jie valgo yra labai sveika, tačiau tai toli gražu būna netiesa. Arba atvirkščiai, kita žmonių grupė, valganti gana sveikai, tačiau įsitikinusi, kad jų mityba žalinga. Šiaip ar taip, riboti savęs nėra reikalo, galime valgyti viską ir nepriaugti svorio, tačiau būtina turėti saiką ir, žinoma, šiek tiek naudingos informacijos, kokių mitybos principų reikėtų laikytis“, – sako Evelina Muchina.
Pagrindiniai „valgau ir lieknėju“ principai
Per dieną būtina valgyti 5-6 kartus, žinoma, į tai įskaičiuoti ir užkandžiai. Dažnai daroma didelė klaida, kad užkandžiavimai nepriskiriami valgiui arba, tiesiog, jie net nepastebimi ir nesureikšminami. Taip pat svarbu nepamiršti gerti daug vandens arba arbatos be cukraus. Prisiminkite, kad sultys, sultiniai, sriubos nėra vanduo.
„Rekomenduočiau beveik atsisakyti kepinių bei saldumynų, juos palikti pasilepinimui ypatingomis progomis. Taip pat patarčiau vietoj liesų pieno produktų rinktis riebesnius, kadangi taip ilgiau išlaikysite sotumo jausmą. Tai, kad visas riebus maistas yra nesveikas ir nuo jo tunkama – tik mitas. Be to, naktimis nevarstykite šaldytuvo durelių, kadangi ten niekas nuo to nepasikeis. Žinoma, nebent stebuklingai pradės mažėti maisto, bet prisiminkite, kad tuo pačiu pradės spdaugėti ir svorio“, – juokiasi trenerė.
Pasak Evelinos, tam, kad išlaikyti dailias kūno linijas, visgi, būtina keisti savo mitybos įpročius, o ne, tiesiog, trumpai pasilaikyti dietų ir apriboti save. Pats blogiausias variantas, kuris pasirenkamas, siekiant atsikratyti svorio – nevalgymas. Tai gali sukelti didelių sveikatos problemos, o naudos iš to jokios. Pakanka prisiminti, kad maistą valgome tam, kad palaikytume gerą fizinė būklę ir savijautą. Jei jaučiate energijos trūkumą, nuolat kankina ligos – faktas, kad kūnas, imuninė sistema kenčia nuo reikiamų medžiagų trūkumo. Tokiu atveju organizmas atsisako tinkamai funkcionuoti, o tai išprovokuoja įvairiausias ligas.
Apgaulingi maisto produktai
„Dauguma žmonių net nenutuokia, kiek cukraus sunaudoja net saldžiai nevalgydami, kadangi maisto produktuose jo užslėpta itin daug. Visuose įvairių skonių jogurtuose, kuriuose dažniausiai natūraliais vaisiais net nekvepia, sausuose pusryčiuose slepiasi gausus E ir cukraus kiekis. Taip pat moterų vienas iš mėgstamiausių dietinių produktų – ryžių trapučiai. Atrodo, tokie lengvi ir nekalti, tačiau, nors ir nėra saldūs, turi didelį cukraus kiekį, o sotumo jausmo nesuteikia.
Į produkto etiketes žmonės nežiūri vien dėl to, kad nežino, į ką reikėtų atkreipti dėmesį. Taigi, jei nurodytas didelis angliavandenių kiekis, tai didžiąją jų dalį sudaro cukrus, pavyzdžiui, galima rasti užrašą, kad produkte yra 40 g angliavandenių, iš kurių, tarkim, 20 g yra cukrus. Į tai būtina atkreipti dėmesį. Didžiausia šių laikų priklausomybė yra cukrus. Tai – narkotikas Nr. 1, kuris, kaip žinia, ne veltui vadinamas baltąja mirtimi.
Dar viena daroma grubi klaida – vaisių valgymas vakare, kadangi daugumos įsitikinimu tai yra lengva vakarienė. Ši „lengva vakarienė“ nepriduoda sotumo jausmo, o sekančią dieną lauks, tiesiog, šaldytuvo nusiaubimas“, – pasakoja E. Muchina.
Energingai dienai
Tam, kad jaustumėmės energingi ir žvalūs, būtina papusryčiauti ne vėliau, kaip prabėgus valandai nuo atsikėlimo. Taip pat svarbu nepamiršti užkasti tarp pusryčių ir pietų. Visi esame dirbantys ir turintys įtemptus grafikus, tačiau valgiui laiko atrasti privalome. Pirmoje dienos pusėje – angliavandeniai, o antroje – baltymai. Tokiu būdu bus išlaikomas balansas. Jei bus valgomi vien angliavandeniai, neturėsime stangraus kūno, o jei vien baltymai – pritrūksime energijos.
Raudonoji produktų zona
„Rūpinantis savo sveikata ir norint dailių kūno linijų reikia vengti miltinių produktų, bulvių, saldumynų, gazuotų bei saldintų gėrimų ir greito maisto. Taip pat patariu maistą kepti orkaitėje, tokiu būdu išvengsite aliejaus, o skonis bus dar gardesnis.
Be to, vienas iš veiksmingiausių dalykų, ko reikėtų atsisakyti – garnyrai. Mėsą, žuvį reikėtų valgyti tik su daržovėmis, kartu nederinant ryžių, grikių, makaronų ar bulvių. Gali pasirodyti, kad tai ne itin skanu, tačiau pamėginus, manau, kad tikrai nenusivilsite. Venkite padažų, majonezo, kadangi įprotis vis pasigardinti maistą yra vienas iš pagrindinių lieknėjimo stabdžių. Taip pat stenkitės vartoti mažiau druskos, nes pastebiu, kad net neparagavus patiekalo tuoj pat puolama papildomai jos prisiberti į maistą“, – pataria mitybos ir sveikos gyvensenos trenerė Evelina Muchina.