Kiekvienai šeimininkei pažįstama situacija: susirinko namiškiai, svečiai, ji į stalą atnešė savo firminį patiekalą, bet... skonis jo – ne toks, koks turėtų būti. Recepto laikėsi kuo tiksliausiai, ir gamindama meilės negailėjo, bet patiekalo vis tiek vykusiu nepavadinsi.
Be abejo, priežastis gali būti ir labai žemiška: gal koks produktas netinkamos kokybės pasitaikė, gal vis dėlto kiekio neapskaičiavote, o gal gaminta per aukštoje/per žemoje temperatūroje? Ir vis dėlto ne vien čia šuo pakastas.
Pasirodo, prisvilusio pyrago priežasčių galima paieškoti ir danguje. O tiksliau – Mėnulio kalendoriuje. Nuo to, kokia Mėnulio fazė šiuo metu karaliauja ir kokiame Zodiako ženkle vieši pats Mėnulis priklauso ir tai, kaip seksis šeimininkauti virtuvėje.
Keliaudamas Avino ženklu Mėnulis žadina kūrybiškumą: staiga kyla noras eksperimentuoti virtuvėje, entuziazmas. Tačiau nepamirškite, kad per daug skubos lemia ir daugiau nelaimingų atsitikimų, tad atsargiau elkitės su peiliais, šakutėmis, įkaitusiais puodais ir t.t. Aviną valdantis Marsas šio metu padidina jautrumą aštriam maistui, taigi pipirų ir kitų aštrių prieskonių dėkite mažiau nei įprasta.
Kenčiantiems galvos skausmus pageidautina susilaikyti nuo sūrio, raudonojo vyno, būti atsargesniems su įvairiais padažais. Vakare negerkite kavos, stiprios arbatos, nevalgykite šokolado, kadangi Mėnuliui viešint Avino ženkle galite sunkiau užmigti.
Būdamas Jaučio ženkle Mėnulis itin dosnus. Būtent šiuo laikotarpiu šeimininkės imasi gaminti daugiau ir įvairesnių patiekalų, lepinti jais namiškius. Gerai jei šiomis dienomis numatyta kokia nors šventė, ketina apsilankyti svečiai. Tačiau turėkite omeny, kad šiuo metu organizmas jautriau reaguoja į maistą, taigi gamindama naudokite tik puikios kokybės, šviežius produktus. Silpnoji Jaučio vieta – kaklas ir gerklė, taigi venkite labai šaltų patiekalų, tokių, kaip ledai, šalti gėrimai.
Mėnuliui keliaujant per Dvynius žmonės pasiilgsta aktyvaus bendravimo, metas palankus draugiškiems pasisėdėjimams, giminaičių apsilankymams. Be to, Dvynių Mėnulis traukia į gryną orą, atvirą erdvę. Jei tik oro sąlygos palankios – būtų puiku surengti pikniką gamtoje, su kepsniais ant grotelių, žarijose keptomis bulvėmis. Tačiau jei kepsite žuvį – itin atsargiai išrankiokite kaulus. Silpnoji Dvynių vieta – kvėpavimo organai, tad šiek tiek padidėja tikimybė valgant užspringti.
Mėnulis Vėžio ženkle – padidėja jautrumas, pažeidžiamumas, tad energetinių gėrimų ir alkoholio geriau nei patiems gerti, nei svečiams siūlyti. Jautri vieta – skrandis, todėl rūpestingiausios šeimininkės turėtų šeimai ruošti neriebius, lengvai virškinamus patiekalus.
Mėnulis Liūto ženkle vėl aktyvuoja kulinarinę fantaziją. Puikiai pavyks visi patiekalai, kuriuose naudojamas medus, saulėgrąžos, pomidorai, citrusiniai vaisiai. Jei kas nors iš jūsų namiškių serga širdies ligomis, jų maistą ruoškite atidžiau, tegul jis bus neriebus, gėrimai – be alkoholio.
Kai Mėnulis keliauja Mergelės ženklu, rekomenduojama labiau laikytis higienos reikalavimų, gaminant priekabiau vertinti produktų kokybę, patiekalus ruošti sveikus ir maistingus, mat šiuo periodu labiau pažeidžiamas virškinamasis traktas ir žarnynas.
Mėnulis Svarstyklių ženkle – vertėtų prisiminti, jog šiuo metu aktyviau veikia endokrininė sistema ir skydliaukė. Tad nepadauginkite skysčių, o alkoholis kol kas apskritai turėtų būti tabu. Jei kuris iš šeimos narių linkęs į alergiją, atidžiau stebėkite, kad jo maiste nebūtų potencialių alergenų – šokolado, citrusinių vaisių, braškių ir pan., taip pat cheminių skonio stipriklių, maisto dažiklių ir konservantų.
Mėnulis Skorpione – vėl būsite jautresni aštriam maistui, tad gaminant patiekalus prieskonių nevertėtų padauginti, ypač sikingai barstyti pipirus. Taip pat organizmas jautriau reaguos į įvairius toksinus, taigi alkoholio jūsų valgiaraštyje ir vėl neturėtų būti. Jei kartkartėmis jus kamuoja migrena, šiuo metu venkite aštraus kvapo maisto.
Mėnuliui keliaujant per Šaulio ženklą pažeidžiamiausia organizmo vieta tampa kepenys. Todėl dabar – irgi ne pats tinkamiausias metas gaminti aštrų, riebų maistą. Taip pat astrologai parekomenduotų negaminti nieko iš obuolių.
Kai Mėnulis keliauja Ožiaragio ženklu, gali kilti medžiagų apykaitos problemų. Taigi labiausiai pageidautinas lengvas maistas – varškė, švieži vaisiai, daržovės, kuo mažiau miltinių patiekalų ir riebalų. Taip pat šiuo metu pajautrėja dantys, tad geriau nebandykite dantimis gliaudyti riešutų ar kąsti kokių itin kietų produktų.
Mėnuliui viešint Vandenio ženkle idėjų virtuvėje nestigs. Jūs ir vėl norėsite eksperimentuoti, gaminti ką nors neįprasto, egzotiško. Ir gaminkite! Net ir nuklydus nuo tikrojo recepto, net ir vienus produktus pakeistus kitais, o jų proporcijas apvertus aukštyn kojom, labai tikėtina, šiuo metu tai virs ne nesėkme, o naujų jūsų kulinariniu atradimu! Po vakarienės galite pasilepinti šlakeliu balto sauso vyno arba įpilti šio gėrimo į padažą, užpilą.
Mėnulis Žuvų ženkle padidina alerginių reakcijų tikimybę, tad potencialūs alergenai ant vaišių stalo nepageidaujami. Taip pat geriau negardinti patiekalų ir gėrimų stipraus kvapo žolelėmis.O kadangi šiuo metu kiek padidėjusi grėsmė apsinuodyti skysčiais (netgi nekokybišku vandeniu!), alkoholis valgiaraštyje ir vėl nėra pageidaujamas.
Štai ir visi 12 Zodiako ženklų. Bet tai – dar ne viskas. Mat virtuvės gyvenimui daug įtakos turi ir Mėnulio fazės.
Jaunaties periodu organizmo gyvybinė energija ir imunitetas būna susilpnėję, didesnė apsinuodijimo tikimybė. Tad būkite kuo atsargesnė su maistu, kuriame yra konservantų, taip pat kiaušiniais, alkoholiu.
Mėnuliui pilnėjant aktyvesni tampa įvairūs mikroorganizmai – tiek gerieji, tiek ligų sukėlėjai. Todėl tai – palankus metas užraugti naminei girai, alui, vynui, o patiekalai iš rauginto pieno produktų bus skanūs kaip niekada. Galite raugti daržoves, virti uogienes, tačiau turėkite omeny – ilgai šie gaminiai nestovės, suvartokite juos kuo greičiau. O jei vis dėlto neišvengsite vakavimo ar marinavimo, ypač kruopščiai sterilizuokite visus indus ir įrankius. Vis dėl tų pačių mikrobų aktyvumo. Beje, šiuo metu iškepti pyragai, bandelės, ir netgi mieliniai blynai turėtų būti itin gardūs – mielių bakterijos savo darbą atliks nepriekaištingai!
Prieš pat pilnatį užraugti kopūstai bus gardūs ir sultingi.
Per pilnatį (plius-minus keletas dienų) organizmas labiau nei kitu metu reaguos į alkoholį, taigi geriau jo vengti, o jei visiškai atsisakyti nepavyks – apsiriboti viena porcija nestipraus gėrimo. Šeimininkės šiuo periodu gali drąsiai gaminti kremus, suflė, orinius pyragaičius, morenginius tortus. Taip pat puikiai pavyks biskvitiniai kepiniai, purūs omletai. Kitaip tariant, geriausiai seksis gaminti tuos patiekalus, kuriuos reikia plakti.
Dylantis mėnulis – palankiausias metas ruošti maisto atsargas: sūdyti, virti uogienes, marinuoti, vytinti, rūkyti ir panašiai.