Panevėžietė Janina negali atsidžiaugti pirmu šiemet rastu laimikiu. Į Žaliosios girią pasidairyti grybų užsukusi pora net aiktelėjo iš nuostabos. Kai po kojomis vienas po kito staiga ėmė raudonuoti raudonviršiai.
Šiuos grybautojus miškas maitina kone apskritus metus. Jei grybai nedygsta, renka įvairias uogas, net riša beržines vantas ir neša parduoti. O tokias išskirtiniais kadrais tiesiai iš miško pradžiugina ne vieną bičiulį ar miško entuziastą.
Tiesa, užkietėję grybautojai žmones perspėja, kad grybų šiuo metu randa tik patys atkakliausieji.
Grybautoja Danguolė Baltrūnienė sako: „Žinokit, aš ne taip dažnai į mišką bėgu, tai vidutiniškai. Vytautas jau labai mandriai žino visas vietas.“
Kita grybautoja Veronika Barnackienė pritaria: „Dar man atrodo, kad reikia laukt, sakau, kai į turgų nuvažiuoju pasižiūriu, kad jau grybų, tada aš jau į mišką lekiu.“
Veronika su vyru gyvena nedideliame Stumbriškio kaime Žaliosios girioj. Grybautoja sako, kad šiuo metu pilnų pintinių dar nėra ko tikėtis. Gausesnis derlius pasirodys ne anksčiau kaip apie Jonines.
Bet pasirodę raudonviršiai jau ženklas, kad netrukus iš miško gyvenantiems žmonėms pasipils šviežio derliaus užsakymai. O šiemet pavasaris buvo drėgnas, tad grybų sezonas kaip ir uogų turėtų būti neblogas.
„Užsakymas paskui užsakymą, tik duok. Iš Panevėžio viena moteris tortams spanguolių, tai ten virš 100 litrų jai reikia“, – sako V. Barnackienė.
Grybautoja Aldona Matijošienė sako, kada grybai auga gausiausiai: „Pagrinde birželį į pabaigą, nuo Petrinių. Atrodo, kad bus daug grybų, lietaus daug buvo.“
Po Joninių grybautojai dairysis jau ir baravykų, pasirodys miško uogos. Pavasarį gausiai žydėjo mėlynės, žemuogės, avietės, o ir šalnų nebuvo.
„Sezonas turi būti geras, su uogom, su grybais, nes nenušaldė nieko, nei uogų, nei žemuogių, va avietės labai žydi“, – sako grybautoja Irena Kriauzienė.
Šiuo metu turguje ant prekystalio grybų tik akims paganyti. Dar karaliauja pernykščiai džiovinti indeliuose. Šių grybautojams užsiliko dėl užsitęsusio karantino.
„Tai karantinas labai sutrukdė parduoti, o taip būtume išpardavę šviežius“, – sako A. Matijošienė.
Už indelį džiovintų baravykų prekiautojai prašo nuo 5–10 eurų. O kai pasirodys švieži grybai, kainos jų svyruos jau už krūvelę nuo 4–8 eurų.