• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai šią savaitę JK parduotuvės privalėjo pašalinti dalį savo produktų, tapo aišku, kad listeriozė, bakterinė infekcija pažeidžianti smegenis, pradėjo plisti po visą Europą.

9

Kai šią savaitę JK parduotuvės privalėjo pašalinti dalį savo produktų, tapo aišku, kad listeriozė, bakterinė infekcija pažeidžianti smegenis, pradėjo plisti po visą Europą.

REKLAMA

Ši infekcija net sukėlė 9 žmonių mirtis, o net tuzinas jau kenčia nuo jos sukeliamų simptomų.

Kas yra listeriozė?

Tai bakterinė infekcija, sukeliama mikroorganizmo Listeria. Kai kurie žmonės, ypač, kurių imunitetas yra silpnesnis, taip pat nėščiosios, vyresnio amžiaus atstovai ir vaikai, suserga ja dažniau nei kiti.

Listeriozė sukelia meningitą, infekcinį nervų sistemos susirgimą, trikdantį smegenų veiklą, o net pačiais blogiausiais atvejais, sukelia mirtį.

Šia liga užsikrečiama valgant įvairų maistą, bet dažniausiai nuo nepasterizuoto pieno ir iš jo gaminamų produktų, tepamų sūrių bei minkštųjų sūrių ir jau paruoštų, supakuotų gaminių.

REKLAMA
REKLAMA

Listeriozės simptomai

Listeriozė neturi konkrečių simptomų. Jie gali pasireikšti tik keletui dienų, ar net iš viso nesirodyti. Bet jei pastebite šiuos ženklus, neabejokite ir kreipkites pas gydytoją.

REKLAMA

• Aukšta temperatūra, kuri siekia net 38 ar daugiau laipsnių 0C. • Skausmai kūne. • Krečiantis šaltis kūne. • Pykinimas ar vėmimas. • Viduriavimas.

„Šie simptomai gali būti lengvai sumaišomi su paprastu peršalimu. Kadangi tiek Listeriozės bakterijos, tiek gripo ar peršalimo virusai sukelia žmogui aukštą temperatūrą, skausmą, šaltį ir kitą. “, - teigė Valstybinė Maisto Kontrolė (angl. The Food Standards Agency, FSA).

REKLAMA
REKLAMA

„Vyresnio amžiaus žmonės, nėščiosios ir kūdikiai labiausiai turi prižiūrėti, ką valgo.“ Kaip išvengti listeriozės.

1. Plaukite rankas su muilu. 2. Prieš valgant vaisius ir daržoves, jas nuplaukite. 3. Visuomet laikykite maistą, taip kaip nurodyta etiketėje. 4. Šildykite maistą kaip nurodyta etiketėje. 5. Nevalgykite maisto, kurio galiojimas pasibaigęs. 6. Tinkamai iškepkite užšaldytą maistą. 7. Ruoškite maistą pagal instrukciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų