Britanijos Vulverhamptono universiteto matematikos dėstytoja Ruth Fairclough išvedė formulę, nurodančią, kaip iškepti idealų blyną, rašo „The Daily Telegraph“.
Idealaus blyno gaminimo matematinė formulė atrodo taip:
[10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E).
Svarbiausia šioje formulėje, anot mokslininkės, yra keptuvės temperatūra, žymima kintamuoju T.
Ideali keptuvės temperatūra žymima raide m, o kintamasis S žymi laiką, kurį jau pagaminta skysta tešla laikoma prieš pradedant kepti blynus. E - tai laikas, per kurį iškepti blynai vėsta prieš pradedant juos valgyti.
L - tai tešlos gumuliukų kiekis skystoje tešloje, C žymi tešlos konsistenciją. Tuo tarpu k reiškia idealią konsistenciją. F - kiek kartų blynas buvo apverstas keptuvėje.
Tyrinėtoja mano, kad pilti tešlą į keptuvę reikėtų, kai aliejus joje pradeda šiek tiek smilkti - tai rodo, kad keptuvės temperatūra yra tinkama. Gumuliukų tešloje turi būti kuo mažiau, o tešla turi būti tokio skystumo, kad šaukštas joje nestovėtų.
Jau pagaminta tešla turi pastovėti apie 20 minučių, kad mažiausios miltų dalelės prisigertų pieno. Reikėtų rinktis vidutinio dydžio keptuvę, nes itin didelėje blynus bus sunku vartyti. Tiekti į stalą blynus reikėtų iš karto išėmus iš keptuvės. Mokslininkė mano, kad skaniausia juos valgyti su cukrumi ir citrinomis.
Linksmų ir sočių Užgavėnių!