Tiesa, šios Laimos Velykos, kaip, tikriausiai, ir daugelio tautiečių, vis dėlto bus kitokios.
Meilę maisto ruošai jautė ne visuomet
Naujienų portalui tv3.lt Laima Tamulytė-Stončė pasakojo, kad nuo mažų dienų įvairius receptus įprato kaupti, rinkti iš įvairių žurnalų – taip darė visa šeima.
„Esame šitaip įpratę. Seniau nebūdavo nei tokių gražių knygų su iliustracijomis, tik kokiame nors laikraštyje kažkas parašyta, arba senose knygose. Klasikinius, senuosius receptus, manau, yra verta turėti kiekvienai merginai“, – teigė ji pridėdama, kad jų namuose itin svarbi yra „Senoji šeimininkės knyga“.
Tiesa, meilę maisto ruošai Laima jautė ne visuomet – televizijos laidų vedėja prisiminė, kad buvo net ir toks laikas, kai viso to tiesiog negalėjo pakęsti.
„Buvau gal 11-12 klasėje, kai mūsų močiutė išėjo ten, kur saulytė šviečia ir debesėliai plaukioja, o iki tol ji visuomet gamindavo mūsų namuose. Tada maisto gaminimas perėjo į mano rankas, nes aš iš mokyklos grįždavau anksčiausiai – visi kiti grįždavo vėliau. Nežinodavau, kiek ir ko dėti, bet tiesiog matydavau, kaip žmogus visko ragauja, žiūri, todėl ir aš vėliau automatiškai jau žinojau, ką po ko daryti – viskas natūraliai gulė į galvą“, – prisiminė ji.
Vis dėlto baigus mokyklą ir persikėlus gyventi ir mokytis į Vilnių, žinoma moteris į maisto ruošą ėmė žiūrėti visai kitaip.
„Kuomet apsigyvenau bendrabutyje, man būdavo keista, kaip visi sako, jog valgo tik keptas bulves ar makaronus. Niekaip negalėdavau to suprasti, nes pas mane visuomet būdavo ir sriubos, ir kotletų, zrazų, dar kažko. Jei būdavo galimybė pas mane ateiti pavalgyti, niekada nebūdavo taip, kad žmonės atsisakytų ateiti“, – besijuokdama sakė ji bei pridėjo, kad tikriausiai noras išvengti minėtų studentiškų patiekalų paskatino norą gaminti.
Tiesa, kaip ir kiekviena puiki šeimininkė, taip ir Laima prisimena, kad yra pasitaikę ir nedidelių katastrofų, o viena jų nutiko gaminant tradicinį lietuvišką patiekalą, cepelinus: „Vietoje cepelinų kažkada padariau savotišką bulvių košę su mėsos kukuliukais viduje (juokiasi). To nepamiršiu niekada, nes, paprasčusiai, pamiršau į vandenį įdėti krakmolo…“
Vis dėlto dabar L. Tamulytė-Stončė į maisto ruošą žvelgia kaip į savotišką atsipalaidavimo būdą. „Kaip kai kuriems reikia jogos, aš nusiraminu tada, kai gaminu maistą. O jei virtuvėje man niekas nesimaišo, aš netgi galiu daryti 5 patiekalus vienu metu, ir man nebus jokios bėdos. Visada žinau, ką po ko daryti – svarbiausia, kad būtų tvarka, viskas savo vietose, švaru. Man maisto gaminimas tikriausiai yra vienas didžiausių malonumų. Todėl, kai visi verkia, kad prieš šventes reikia stovėti prie puodų, man tai labai patinka“, – juokėsi ji.
Šiais metais Velykos bus tikrai kitokios
Nors dėl šalyje įvesto karantino dėl koronaviruso grėsmės šias metais Velykos bus kitokios, L. Tamulytė-Stončė pasakojo vis tiek su šeima jas būtinai ketinanti paminėti. Tiesa, šįkart – kiek išradingiau, nei įprastai, o ir maistas bus kitoks.
„Supratome, kad karantinas mums per pirmąsias savaitės išėjo ne į naudą. Nepaisant to, kad gyvename ne bute, o name, ir laiką leidžiame ganėtinai aktyviai, bet tas šaldytuvas – gal todėl, kad ten tiek magnetukų prikabinta – labai traukė. Dar ir įvairių receptų prisigalvodavome – tai tą norėdavome išbandyti, tai aną. O ypatingai, kadangi niekur išeiti negali, vis norėdavosi save palepinti“, – pasakojo Laima.
Dėl šios priežasties kartu su vyru moteris nusprendė šventes pasitikti kitaip: „Dabar visą savaitę iki Velykų esame „sėdę“ ant dietos – normalios, teisingos, valymosi. Valgome monotišką ir erzinantį maistą, bet labai gerai yra tai, kad kiekvieną dieną žinai, ką valgyti – dėl to nereikia sukti galvos.“
O ir Velykų meniu, anot televizijos laidų vedėjos, šįkart bus kur kas lengvesnis – šeimai tikrai negrės įvairūs persivalgymai.
„Šiais metais jau tikrai žinau, kad mūsų Velykos bus tikrai ne 4 dienas trunkančios Kalėdos, su daugybe patiekalų. Jei šiemet reikės kažkokios mėsytės, esu pasiplanavusi pasidaryti triušieną, nes tai labai seniai valgėme, o kadangi mano tėtukas kažkada būtent triušius augindavo, šią mėsą gaminti moku. Tai – maistinga, balta ir neriebi mėsa“, – pasakojo ji.
Savo socialinių tinklų sekėjams Laima taip pat turi gerą žinią – karantino metu rastas receptas tikrai ypatingai padės per Velykas: „Be jokios abejonės, bus ir margučiai, kuriuos ketinu pasimarinuoti. Moterims, kurios bijo prisivirti per daug kiaušinių, savo „Facebook“ sienoje pasidalijau marinuotų kiaušinių receptu, todėl jei kažkas liks, galite juos pamarinuoti, pasidėti į šaldytuvą ir dar savaitę valgyti.“
Žinoma moteris juokėsi, kad per Velykas niekaip nepavyksta išsisukti ir nuo tradicinės baltosios mišrainės, tačiau šiais metais ant Stončių stalo bus ir kur kas gumaniškesnių patiekalų.
„Galbūt valgysime net sraiges, paruošiu kažką pikantiško. Šįkart nenoriu apkrauti nei skrandžio, nei stalo. Planuojame pasidaryti vaizdo konferenciją, kad vieni kitus matytume – priglausime stalą prie kompiuterių ir stengsimės pabūti nors taip. Dabartinis technologijų amžius yra tobulas – gali jausti tą bendrumą, būti kartu. Vieni kitus ir matysime, ir girdėsime – nebus taip liūdna“, – pokalbį baigdama šyptelėjo ji.