Šiaurės Karolinos valstijos (JAV) Duke universiteto mokslininkai nustatė, jog vieni maisto produktai pagerina tabako skonį, o kiti, atvirkščiai, jį pablogina ir tokiu būdu sumažina norą užsirūkyti.
Pateikiame apklausos, kurioje dalyvavo 200 užkietėjusių rūkorių, rezultatus:
19 proc. apklaustųjų pareiškė, jog norą užsirūkyti mažina pieno produktai.
Išgėrus stiklinę pieno cigaretes dūmas bus ne toks malonus. Norintys atsisakyti rūkymo gali pasinaudoti tokiu patarimu: suvilgykite cigaretę piene, išdžiovinkite ją ir užsirūkykite. Jausmas tikrai bus nekoks. Kitą kartą prieš užsirūkant atmintyje automatiškai iškils šie nemalonūs pojūčiai, todėl tikrai pamąstysite, ar verta tai daryti.
16 proc. apklaustųjų cigaretės skonis tampa nemalonus suvalgius vaisių, daržovių, žalumynų. Ypač saliero, šparagų, pupelių, agurkų, cukinijų, baklažano. Tačiau šios daržovės turi būti paruoštos naudojant kuo mažiau riebalų, marinato ir druskos.
Reikėtų vengti saldžių vaisių ir daržovių. Nors užvalgius saldaus maisto padaugėja hormonų, gerinančių nuotaiką ir mažinančių alkio jausmą, yra tam tikras užslėptą neigiamas poveikis. Mat aktyvuojamas už pasitenkinimo pojūtį atsakingas smegenų centras ir organizmas ima reikalauti dar daugiau malonumų, todėl vėl norisi užsirūkyti. Norintiems atsisakyti cigaretės patariama valgyti rūgščius vaisius - obuolius, kivius, slyvas. Be to, juos reikėtų valgyti ne kaip priedą, o kaip atskirą patiekalą.
14 proc. apklaustųjų pareiškė, jog mažiau rūkyti norisi išgėrus stiklinę vandens ar sulčių.
Šie skysčiai ne tik padeda išvalyti organizmą nuo kenksmingų medžiagų, esančių cigaretėje, bet ir sumažina rūkymo malonumą.
Respondentai taip pat pažymėjo, kokie produktai labiausiai didina norą užsirūkyti.
Labiausiai cigaretės teikiamą malonumą ir jos skonio savybes sustiprina alkoholis. Taip mano 44 proc. apklaustųjų. Kavą, kolą ir arbatą paminėjo 45 proc. rūkorių, mėsą - 11 proc.
Žinoma, vien atitinkamas racionas mesti rūkyti nepadės. Tačiau tai tikrai palengvins detoksikacijos periodą.
Parengta pagal „Stylemania“