Iki šiol JAV 2024 m. buvo užfiksuoti du su daržovėmis susiję ligų protrūkiai: vienas jų kilo dėl užkrėstų agurkų, o kitas – dėl morkų.
Remiantis Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, JAV nuo 2020 m. pradžios iki šių dienų, daržovės, sėklų daigai ir lapiniai žalumynai buvo susiję su 12 skirtingų per maistą plintančių ligų protrūkių.
Visos šios daržovės buvo užkrėstos tokiomis bakterijų atmainomis, kaip Salmonella, Escherichia coli, Listeria ir Cyclospora.
Daržovių auginimas ir apdorojimas
Pirmiausiai, norint užauginti daržoves yra reikalingas vanduo, tačiau jis gali būti užterštas dėl potvynių ar netinkamų drėkinimo sistemų.
Pavyzdžiui, 2024 m. birželio mėn. kilęs salmoneliozės protrūkis keliose JAV valstijose buvo siejamas su agurkais, kurie buvo laistomi vandeniu iš nešvarių kanalų.
2019 m. atliktame tyrime Jungtinės Karalystės universiteto medicinos profesorius ir per maistą plintančių ligų ekspertas Paulas Hunteris su kolegomis ištyrė 35 E. coli bakterijos protrūkius, susijusius su daržovėmis, daigintomis sėklomis ar lapiniais žalumynais iš viso pasaulio.
„Dažniausia nustatyta priežastis, dėl kurios produktai buvo užkrėsti – užterštas vanduo auginimo, derliaus nuėmimo ar perdirbimo metu“, – sakė P. Hunteris.
Be to, Europos maisto saugos tarnyba nustatė, kad pagrindinė lapinių daržovių užteršimo rizika yra taip pat susijusi su neapdoroto mėšlo ar komposto naudojimu.
Daržovių paruošimas
Priduriama, kad tinkamas daržovių paruošimas taip pat yra svarbus veiksnys, siekiant apsisaugoti nuo ligų.
Nors yra žinoma, kad bakterijų atsikratyti galima verdant maistą, tačiau daržovėms tai nėra tinkamiausias būdas.
Be to, teigiama, kad jas tinkamai nuplauti yra daug sudėtingiau nei manoma.
McGill universiteto maisto saugos profesorius Lawrence Goodridge sakė, kad „bakterijos gali būti prilipusios ant daržovių paviršių ir gali patekti net į jų vidų“.
„Taigi, jei plaunate daržoves, galbūt pašalinsite dalį bakterijų, tačiau 100 proc. jų nepašalinsite“, – pridūrė jis.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!