Norintiems paragauti džiovintų svirplių paruoštų su įvairiais prieskoniais prireiks sumokėti apie 5 eurus už 40 gramų. O jei norėtumėte įsigyti svirplių miltų, už 100 gramų teks atseikėti ir 15 eurų.
Svirplių auginimu bei produktų pardavimu užsiimančios įmonės „Ensifera“ atstovė Kristina Aleknavičienė tikina, kad auginant nedidelius kiekius svirplių kaštai yra gana dideli.
„Auginant svirplius skirtus žmonių maistui, reikalinga jiems sukurti tinkamas klimatines sąlygas, tiekti kokybišką pilnavertį maistą, švarų vandenį. Auginimo patalpos ir įranga turi atitikti visus higienos reikalavimus, tinkama sąlyčiui su maistu. Augintojas turi turėti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtinimą.
Auginimo kaštai priklauso nuo įvairių dalykų, tokių kaip patalpos šildymo tipas, auginamų svirplių kiekis ir kitų. Šiai dienai, auginant nedidelius kiekius svirplių kaštai yra gana nemaži“, – komentuoja K. Aleknavičienė.
Skonis kaip saulėgrąžų
Kita svirplių produktais prekiaujanti įmonė „Acheta“ tvirtina, kad džiovinti svirpliai specifinio skonio neturi, o dažniausiai apibūdinamas, kaip saulėgrąžų ar riešutų. Įmonės atstovė Agnė Rukuižienė tikina, kad dažniausiai vabzdžiai skaninami prieskoniais, o dažnam paragauti trukdo – psichologinis barjeras.
„Dažniausiai jų skonis apibūdinamas kaip švelnus riešutinis, primenantis saulėgrąžas ar nesaldžią chalvą. Gaila, tačiau yra grupė žmonių, kuriems dar nedrąsu ragauti tokius neįprastus produktus. Dažniausiai trukdo psichologinis barjeras, jog tai vabzdys, o juk įprastai vabzdžiai nevalgomi.
Nedrįstantiems ragauti visuomet siūlome pažiūrėti, kaip į tokius produktus reaguoja vaikai. Vaikai negalvoja, kad tai vabzdys, kad tai neįprasta. Jie ragauja drąsiai, jiems skanu ir to pakanka“, – pasakoja A. Rukuižienė
Moteris tikina, kad džiovintais svirpliais galima pakeisti salotose naudojamus skrebučius, taip pat juos krimsti vietoje bulvių traškučių.
„Prieskoniais padengti džiovinti svirpliai puikiai tinka ir salotoms. Dažniausiai salotas skaniname mažai vertingais skrebučiais. Tačiau mes siūlome traškumo suteikti naudojant džiovintus svirplius. Džiovintais svirpliais galima pakeisti jau pabodusius ir mitybai žalingus bulvių traškučius, saulėgrąžas, sūrius riešutus“, – patarimais dalijasi A. Rukuižienė.
Gausu naudingų medžiagų
Nors vien vabzdžiais maitintis nebūtų tikslinga, tikina K. Aleknavičienė, tačiau ji įsitikinusi, kad svirpliai gali papildyti įprastą mitybą. Augintojų teigimu, šiuose vabzdžiuose gausu vitaminų bei mikroelementų, reikalingų žmogui.
„Maitintis vien vabzdžiais nebūtų tikslinga. Žmogui būtina pilnavertė mityba. Svirpliai gali būti jos dalis. Svirpliuose yra labai gausu baltymų (apie 60 proc.), taip pat daug kalcio, geležies. Yra B grupės vitaminų, šiek tiek vitamino C“, – naudas vardija K. Aleknavičienė.
Jai pritaria ir A. Rukuižienė pridėdama, kad iš svirplių geležį mūsų kūnas pasisavina kur kas lengviau nei iš špinatų ar brokolių.
„Svirpliuose gausu geležies, kurios dažnai trūksta įprastoje mūsų mityboje. Čia jos daugiau nei jautienoje, kiaušiniuose, brokoliuose ir net špinatuose!
Būtina paminėti, jog tai gyvulinės kilmės geležis, kurį pasisavinama kur kas geriau nei augalinės kilmės. Svirpliuose taip pat gausu skaidulinių medžiagų, vitamino B12, kalcio ir omega riebalų rūgščių“, – komentuoja A. Rukuižienė.