Lietuvoje nuo balandžio įsigaliojus Europos Komisijos reglamentui, keičiasi mėsos ženklinimas. Turės būti tiksliau nurodoma, kur gyvulys užaugintas ir kur paskerstas. O kad vartotojas žinotų, kokią mėsą perka, Žemės ūkio ministerijos reikalavimu kilmės šalis turi būti nurodyta ir nefasuotos mėsos etiketėse. Prekybininkų prašymu šios mėsos ženklinimą leista susitvarkyti iki gegužės pirmosios.
Nors dabar prekybininkai siūlo ir įvairios iš kitų šalių atvežtos mėsos, daugiausiai parduodama šviežios lietuviškos kiaulienos, jautienos, paukštienos.
Lietuvos augintojai buvo nepatenkinti, kad iki šiol, jei gyva kiaulė ar kitas gyvūnas, išskyrus jaučius ir veršius, buvo atvežtas iš kitos šalies ir tik paskerstas Lietuvoje, mėsa laikyta lietuviškos kilmės.
„Buvo traktuojama, kad skerdimas yra gamybos procesas ir jo metu kiaulės pavirsta į lietuvišką kiaulieną. Bet pagal ES dokumentus lietuviškos kilmės galima vadinti tik tada, jei ta kiaulė būtų buvusi išlaikyta iki skerdimo 2 mėnesius Lietuvoje“, – aiškina Kiaulių augintojų asociacijos prezidentas Algis Baravykas.
Iš kur galvijas kilęs, kur augintas, kur paskerstas, pagal Europos Sąjungos (ES) reglamentą dabar privaloma nurodyti ir ant supakuotos mėsos. O Žemės ūkio ministerija nurodė tokius pat reikalavimus taikyti ir sveriamai mėsai.
„Gal bus sunkiau skerdykloms, kurios turės paimti pirminę informaciją iš augintojo, gauti važtaraščius, ar tas gyvuliukas tikrai ten atvestas ir užaugintas, o kur jau paskersta, skerdyklai bus aišku“, – sako Maisto ir veterinarijos tarnybos Vyriausioji specialistė Viktorija Septilkienė.
Didieji prekybos centrai, turgūs, atsivežę skerdienos, patys ją sutvarko. Kol kas informacija apie mėsos kilmę parašyta ne ant kainos etiketės, kaip reikalauja ministerija, o greta kainos nurodoma papildoma informacija.
„Kadangi nurodymą gavome ir turėjome per trumpą laikotarpį įgyvendinti, tai šiuo metu yra toks sprendimas, o vėliau svarstysim, kaip tą informaciją pateikti, kad ji būtų aiškiai matoma pirkėjams“, – teigia „RIMI Lietuva“ Viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.
„Mes etiketėse papildomai rašome, kad ta produkcija ne tik pagaminta, bet ir išauginta Lietuvoje, kad pirkėjui būtų suprantama“, – tikina Vilniaus Halės turgavietės atstovas Robertas Išaras.
Prekybininkų prašymu nefasuotos sveriamos mėsos ženklinimą leista sutvarkyti iki gegužės pirmosios.
O supakuotai produkcijai toks ženklinimas pagal ES reglamentą privalomas jau dabar.