Pirmoji pasaulyje mobili elektroninė nosis, skirta mėsos, paukštienos ir žuvies kokybei bei šviežumui nustatyti yra kuriama lietuviškos įmonės „ART21“ kartu su Kauno technologijos universitetu. Šį savo sukurtą produktą įmonė pristatys ICT2013 parodoje „Lithuanian Village“, kur tikisi sutikti strateginių partnerių.
Tokių panašių produktų pasaulyje yra, bet jie – pramoniniai arba laboratoriniai. O štai lietuvių sukurta elektroninė nosis - tai mažas, dailus įrenginys, ne didesnis nei dabartiniai USB raktai, kuris savyje turi sensorių masyvą ir duomenų perdavimo technologijas - "WI-FI" ir "Bluetooth".
Įmonės valdybos narys ir akcininkas Augustas Alesiūnas pasakojo, kad e-nosies tikslas - užuosti tam tikras išskiriamas mėsos, paukštienos ir žuvies chemines savybes bei dujas ir, naudojantis daugybe algoritmų, identifikuoti:
a) Produkto šviežumo lygį (nuo labai šviežio iki jau pavojingo vartoti)
b) Pavojingų cheminių elementų, toksinių medžiagų, galinčių sukelti pavojingas ligas, vėžinius susirgimus identifikavimas.
E-nosis duomenis perduos į išmanųjį telefoną, kuriame programinė įranga analizuos gautus rezultatus ir pateiks juos naudotojui aiškiai, suprantamai bei paprastai. Maža to, e-nosis mobiliajame telefone leis ne tik pamatyti užuostus parametrus, bet taip pat ir dalintis savo patirtimi, nuomone ir informacija su savo draugais socialiniuose tinkluose.
Šio sprendinio esminė inovacija yra mažumas, išmaniųjų telefonų įtraukimas į kompleksinį sprendimą ir ypatingai patraukli kaina,
nes iki šiol alternatyvūs sprendimai yra bent 10 kartų didesni ir kainuoja nuo 10 iki 100 kartų brangiau.
Augustas Alesiūnas skaičiuoja, kad jo įmonės sukurta e-nosis galėtų kainuoti apie 150 eurų. Daugiausiai vartotojų jis tikisi atrasti Vakarų Europoje, JAV, Kanadoje, tačiau taip pat ir Lietuvoje. „Norėjome sukurti daiktą, kuris padėtų kiekvienam savo mityba besirūpinančiam žmogui, greitai ir efektyviai įvertinti, kokį maistą jis ketina valgyti“.