Lietuvoje sukurtos elektroninės nosies prototipas „PERES“ pristatomas kolektyvinio finansavimo portale „Indiegogo“: taip tikimasi surinkti lėšų tolimesniam šio įrenginio plėtojimui ir prekybai.
Pasak prietaiso kūrėjų, jau dabar priimami šio unikalaus įrenginio užsakymai. Skelbiama, kad „PERES“ padedas vartotojams išsirinkti sveikesnį maistą sau ir savo šeimai. Tai – ergonomiškas įrenginys drauge su mobiliąja programėle, skirtas mėsos, paukštienos ir žuvies šviežumui bei kokybei nustatyti.
Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, daugiau negu 200 ligų ir infekcijų plinta būtent per maisto produktus. Oficialiais duomenimis, Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) iš 76-ių milijonų susirgimų, sukeltų dėl blogo maisto, kiekvienais matais hospitalizuojami 300 tūkst. žmonių, o miršta beveik 5 tūkst.
Augustas Alešiūnas, „Ars Lab“ valdybos narys, pasakojo, jog idėja sukurti „PERES“ jam kilo po to, kai teko patirti stiprų apsinuodijimą maistu. „Tą dieną pasigaminome maistą namuose taip, kaip įprastai darome kiekvieną dieną. Iš pradžių nieko neįtarėme, bet kai aš ir visa šeima stipriai apsinuodijome, iš karto supratome, kad kažkas buvo negerai su maistu, – sakė Augustas Alešiūnas, – būtent tuomet man pirmą kartą kilo mintis sukurti tokį prietaisą, kuris patikrintų maisto šviežumą“.
Pranešama, kad „PERES“ sukūrė UAB „Ars Lab“. Įmonė beveik vienerius metus dirbo drauge su mokslininkais iš Kauno technologijos universiteto (KTU), kad sukurtų pirmąjį funkcionalų „PERES“ prototipą. Šį verslo ir mokslo bendradarbiavimo projektą koordinavo Nacionalinis inovacijų ir verslo centras (NIVC).
Pasak KTU Telekomunikacijų ir elektronikos fakulteto profesoriaus dr. Dariaus Gailiaus, šis, iš pirmo žvilgsnio, gana paprastas prietaisas yra nuoseklių mokslinių tyrimų rezultatas. „Elektroninės nosies veikimas yra pagrįstas dujų jutiklių ir duomenų perdavimo technologijos sąveika. Metalo oksido dujų jutikliai matuoja dujų koncentraciją ore, programinė įranga atitinkamai išanalizuoja šiuos duomenis ir belaidžiu ryšiu (angl. bluetooth) perduoda į mobilųjį įrenginį. Šios technologijos galimybės buvo tiriamos, naudojant specializuotas maisto tyrimų metodikas ir taikant aukščiausius kokybės reikalavimus jos patikimumui. Gauti rezultatai mus tikrai džiugina“, – sakė profesorius.
Pranešama, kad šio įrenginio naudojimas visiškai paprastas: tereikia jį nukreipti į maisto produktą ir paspausti mygtuką. Po kelių sekundžių mobilioji aplikacija greitai, aiškiai ir suprantamai duomenis pateikia vartotojui. Jis sužino, ar produktas šviežias, ar buvo laikomas tinkamose sąlygose, ar nėra rizikos juo apsinuodyti.