Dažnas lietuvis neįsivaizduoja dienos be mėsos patiekalų. Prekybos tinklo MAXIMA duomenimis, daugiausia jos nuperkama penktadieniais, taip pat savaitgaliais. Dažniausiai klientai renkasi mažiau kainuojančią kiaulieną ir vištieną. Populiari ir kalakutiena, jautiena, kiek rečiau įsigyjama veršienos, avienos, antienos. Ši mėsa aktyviau perkama tik per didžiąsias metų šventes.
„Perkantiems mėsą dažniausiai rūpi, ar ji yra šviežia ir ar lietuviška. Ne mažiau svarbi ir mėsos kokybė, gera kaina, galimybė patikusį mėsos gabalėlį išsirinkti patiems, įsigyti jau supjaustytą, paruoštą gaminti“, - sako MAXIMA LT, UAB, Maisto prekių pirkimo departamento direktorius Tomas Marcinkevičius.
Pasak jo, vienos ar kitos mėsos rūšies populiarumą lemia ir vartojimo tradicijos – nuo seno lietuviai prioritetus teikia šviežiai kiaulienai, jos nuperkama maždaug 21 tona per dieną, tačiau pastaraisiais metais vis daugiau tautiečių kiaulieną iškeičia į liesesnę ir mitybos specialistų sveikesne laikomą paukštieną. Per dieną MAXIMA parduotuvėse nuperkama daugiau nei 30 tonų šviežios vištienos, maždaug 0,5 tonos kalakutienos ir daugiau nei 300 kg kitos paukštienos.
Į MAXIMA parduotuvių vitrinas šviežia mėsa atvežama iš Lietuvos ūkių. Ją tiekia didieji šalies mėsos perdirbėjai, kurie superka Lietuvos ūkininkų užaugintus gyvulius, galvijus ir paukščius. MAXIMA mėsos meistrai atsakingai patikrina tiekiamos skerdienos šviežumą, kokybę, paskersto gyvulio įmitimą, skerdienos paruošimą, spalvą, kvapą, švarą. Tuomet mėsa kruopščiai apdorojama – atskiriama nuo kaulų, išpjaustoma ar sumalama ir tik tuomet pateikiama parduotuvių vitrinose. Kaip išsirinkti kokybišką mėsą, kaip ją paruošti, visuomet pasirengę patarti MAXIMA mėsos meistrai.
Siekiant patenkinti klientų poreikį pirkti mažuose ūkiuose užaugintų gyvulių ar paukščių mėsą, 6 didžiųjų šalies MAXIMA parduotuvių skyrius „Linkėjimai iš kaimo“ šviežia mėsa aprūpina patys ūkininkai. Produkciją čia tiekia per 30 Lietuvos augintojų. Ant šiuose skyriuose parduodamos šviežios mėsos etiketės visuomet nurodoma, koks ūkininkas ją tiekia, iš kokios vietovės ji atkeliauja.
„Mes perkame tik aukščiausių kategorijų skerdieną iš patikimų tiekėjų, mėsos kokybė užtikrinama griežtai kontroliuojant tiek mėsos kilmę, tiekimo procesą, tiek ir mėsos kokybę pačiose parduotuvėse. Taip savo klientams užtikriname, kad mūsų parduotuvėse jie ras tik šviežią, aukščiausios kokybės lietuvišką mėsą“, - sako T. Marcinkevičius.
Ne mažai dėmesio skiriama ir konkurencingai mėsos kainai. „Kiekvieną dieną stebime ir analizuojame kainas šalies rinkoje, mėsos kainų pokyčius Europoje, deramės su šviežios mėsos tiekėjais, todėl šviežią mėsą savo klientams galime pasiūlyti už tikrai gerą kainą rinkoje“, - pabrėžia T. Marcinkevičius.
Klientų tarpe populiariausios mėsos – kiaulienos kumpio be kaulo kilogramas MAXIMA parduotuvėse kainuoja 12.49 litų, kiaulienos sprandinė be kaulo - 15.99 Lt, šviežios viščiukų kulšelės - 9.49 Lt už kilogramą.
Prekybos tinklo MAXIMA duomenimis, mėsą vyrai ir moterys perka daugmaž vienodai. Dažnai parduotuvėse dirbančių mėsos meistrų prašoma mėsą supjaustyti, paruošti pjausnius ar sumalti faršą – tokios paslaugos teikiamos kiekvienoje didžiojoje ir dalyje mažųjų MAXIMA parduotuvių visoje šalyje.