Kur kurti verslą geriau: Lietuvoje ar užsienyje? Į šį klausimą vieno atsakymo nėra – tai rodo skirtingi verslininkų pavyzdžiai. Pinigų karta pakalbino lietuvį, jau kurį laiką gyvenantį ir kuriantį savo verslą Šveicarijoje, ir šveicarą, verslo kurti atvažiavusį į Lietuvą.
Lietuvis Virgilijus Tikuišis Lietuvą paliko 2001-aisiais, kai ilgus metus Šveicarijos farmacijos įmonėje dirbusią jo žmoną Laimą kompanija pakvietė dirbti į Prahą. Po metų šeima persikėlė į Šveicariją. „Lietuvoje aš dirbau krovinius jūra pergabenančioje kompanijoje, tad ir užsienyje ieškojausi panašaus darbo. Radęs jį ten ir pradirbau iki 2008-ųjų, kol kūrybingai žmonai šovė į galvą mintis sukurti savo verslą, susijusį su maistu“, – pasakoja V.Tikuišis. Anot jo, žmona nuolat domėjosi maistu, jo gaminimu ir visada turėjo svajonę mokyti jaunas merginas gaminti. „Tačiau nusprendę, kad iš tokios mokyklos neišgyvensi, ėmėmės įgyvendinti kitą idėją: nuo 2009-ųjų pristatinėjame žmonėms į namus maisto produktus su receptais, ką iš jų galima pasigaminti. Tai savaitės pietų rinkiniai keturių asmenų šeimoms“, – sako V.Tikuišis.
Paklaustas, ar sunku Šveicarijoje buvo kurti verslą, V.Tikuišis teigia, kad šioje šalyje biurokratija yra labai išvystyta gerąja prasme: „Viską galima sutvarkyti paštu: tau tereikia paskambinti ir paprašyti, kad atsiųstų dokumentus. Sistema veikia taip, kad palengvintų tau gyvenimą. Mes visus leidimus gavome gal per 20 dienų“. Verslininkas tikina, kad ir mokesčiai Šveicarijoje nesikandžioja. „Maisto produktams Šveicarijoje taikomas 2,4 proc. PVM. Tačiau kadangi mūsų metinė apyvarta dar nesiekia 100 tūkst. Šveicarijos frankų, mes šio mokesčio nemokame visai“, – atskleidė pašnekovas.
Vis dėlto anot jo, su sunkumais susiduriama ir Šveicarijoje: „Mes neturime konkurentų ir tai nėra pliusas Šveicarai yra labai konservatyvūs žmonės, kurie naujoves įsileidžia labai atsargiai. Mūsų verslas – jiems naujiena“. V.Tikuišis sako, kad kol kas verslas auginasi klientų ratą ir didžiausio pakilimo laukia ateityje.
Taip pat maisto industrijoje besiukiojantį šveicarą Maxą Albertą Haemmerlį į Lietuvą prieš šešerius metus atvedė meilė. Jis čia atsekė paskui savo tuo metu dar būsimą žmoną, lietuvę Svetlaną. „Su žmona susipažinome Italijoje. Viskas išėjo taip, kad galų gale susituokėme Lietuvoje, čia ir įsikūrėme. Kadangi gyvenu čia, turiu namus, šeimą Lietuvoje, tai ir verslą kuriu čia, o ne kur kitur“, – pasakoja M.A.Haemmerlis, Klaipėdoje esančio šveicariško restorano „Haemmerli“ savininkas. Tačiau tuoj pat jis patikslina, kad Lietuvoje verslo iš viso nėra – valdžia tam maišo. „Lietuvoje sąžiningas verslininkas gali užsidirbti tik tiek, kad pragyventų ir pramaitintų šeimą – mokesčiai tokie dideli, kad turėdamas verslą nepralobsi. Ar tai verslas?“, – retoriškai klausia jis.
Paklaustas, kur verčiau kurtų verslą, jei turėtų galimybę pasirinkti, Šveicarijoje, Lietuvoje, ar dar kur nors kitur, M.A.Haemmerlis sako tiesiog apie tai negalvojantis. „Esu ten, kur esu ir negalvoju apie tai, kas galėtų ar negalėtų būti. Tiesiog darau tai, ką galiu čia daryti“, – teigia jis.
M.A.Haemmerlis sako, kad kol kas verslo plėsti neketina ir apie naujus restoranus negalvoja: „Dirbame jau šešerius metus, tačiau vis dar galvoju apie tai, kaip įtvirtinti restoraną“. Anot jo, didžiausias sunkumas – mokesčiai, „Šveicarijoje PVM – vos 7 proc., o čia – 21 proc. Viskas tuo ir pasakyta“, – netuščiažodžiauja pašnekovas ir priduria, kad šiaip verslą sukurti Lietuvoje nėra sunku, daug didesnis vargas jį išlaikyti.