Atlikus patikrinimą Lazdijų ligoninės maisto tvarkymo skyriuje taip pat buvo nustatyta, jog maitinimas pacientams buvo tiekiamas ne pagal valgiaraštį ir ne pagal reikalingą racioną, valgiaraščiai įstaigoje buvo ruošiami, nekreipiant dėmesio į nustatytus reikalavimus: nebuvo sudaryti meniu sumažinto skaidulinių medžiagų kiekio ir sumažinto riebalų kiekio dietoms, gaminami patiekalai neatitiko numatytų receptūrų, deklaruojama maistinė energinė vertė pusryčiams, pietums ir vakarienei paskirstyta neproporcingai.
„Maisto ruošimas vyko chaotiškai ir nesilaikant reikalavimų – pietums buvo skirta žaliavų 67 pacientams, tačiau paruošta net 74 porcijos, o sekmadieniais vietoje numatytų patiekalų – jūros lydekos maltinio su kukurūzų kruopomis bei pupelių sriubos – pacientams buvo tiekiami visiškai kiti valgiai – bulvių plokštainis ir daliai pacientų pagaminta ir patiekta miežinių kruopų sriuba“, – rašoma VMVT pranešime.
„Keičiant patiekalus, nebuvo įvertinta nei jo maistinė, nei energinė vertė. Sriuba, maltiniai ir kiti patiekalai buvo ruošiami bendrose talpose, nepaisant skirtingų dietų reikalavimų“, – nurodo tarnyba.
Kaip praneša VMVT, darbuotojų persirengimo kambaryje, už spintos ir joje, tarp avalynės, buvo rasta pacientų maistui ruošti naudojamų produktų: marinuotų agurkų, krakmolo, aliejaus, kukurūzų kruopų. Tiesa, personalas tikino, jog šioje vietoje minėti produktai buvo palikti netyčia.
Virtuvėje taip pat buvo rasta galimai laiku nesunaudoti ir „sutaupyti“ maisto produktai: kiaušiniai, viščiukų broilerių krūtinėlės, kiaulienos kumpis, pieniškos dešrelės, ekologiškas aliejus.
„Šis atvejis dar kartą parodė, kad uždaruose kolektyvuose vis dar gyvuoja produktų „taupymo“ ir slėpimo atvejai. Kiekvienas virtuvės darbuotojas puikiai žino, kad personalui skirti baldai nėra maisto laikymo vieta, tad tokie „netyčiniai“ atvejų paaiškinimai – neįtikinantys“, – pranešime cituojama VMVT Alytaus priežiūros skyriaus patarėja Jūratė Černiavskienė.
Anot jos, tinkamo maisto racionas ir jo kokybė gali daryti tiesioginę įtaką žmonių sveikatai, todėl, specialistės teigimu, būtina atkreipti tiek ligoninių, tiek kitų viešojo maitinimo įstaigų vadovų dėmesį į atsakingo personalo parinkimą ir jo priežiūrą dirbant su maistu.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!