Rinkliava pabrango
Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Ekonomikos ir investicijų departamento Verslo licencijavimo ir leidimų skyriaus vedėjas Kazimieras Arlauskas teigia, kad iki šio pirmadienio buvo išduotas 51 leidimas prekiauti lauko kavinėms. Į šį skaičių įeina ir 6 leidimai konkursinėms lauko kavinėms. Pernai tokiu pačiu metu leidimų išduota buvo tik 21, o apskritai vasaros sezonui – 197. Didžiausias leidimų išdavimo pikas būna balandžio–gegužės mėnesiais, sušilus orui.
Už leidimo prekiauti ar teikti paslaugas viešosiose vietose išdavimą yra nustatyta vietinė rinkliava. Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimu, mėnesinė rinkliava už maitinimo paslaugas lauko kavinėse reprezentacinėse vietose yra 7 Lt už kv. m, kitose vietose – 3 Lt už kv. m. Anksčiau šis mokestis buvo atitinkamai 5 ir 2 Lt už kv. m.
Nuo rinkliavos atleidžiami lauko kavinių savininkai, kurių lauko kavinių plotas ne didesnis kaip 5 kv. m (palyginimui: tiek vietos užima vidutinio dydžio vonios kambarys).
Net ir mokant rinkliavą, ji neatrodo didelė, tačiau, suskaičiavus ją, darbuotojų atlyginimus, lauko kavinės baldus ir jų eksploataciją, ne visiems apsimoka skubėti pradėti dirbti lauke.
Kiekviena diena kainuoja
Vyninė „Savas kampas“, įsikūrusi Vokiečių gatvėje, šiltojo sezono metu turi ir didelę lauko kavinę. Vyninės direktorė Edita teigia, kad atidaryti lauke kavinės dar neskuba, nes viskas remiasi į finansus ir orą.
„Lauko kavinę tikriausiai atidarysime balandžio pabaigoje. Sunku pasakyti, ar tai bus paskutinis, ar priešpaskutinis balandžio savaitgalis. Yra visokių niuansų: reikia leidimų ir licencijų, reikia mokėti pinigus, samdyti darbuotojus, atvežti baldus. Kas lauko kavinukes įsirengia šalia pastato, tarkime, ant šaligatvio, vos orui atšilus gali iš karto išnešti į lauką baldus. Mūsų laukas visiškai kitoks, nelabai galime pagreitinti proceso. Be to, kiekviena diena kainuoja, reikia apskaičiuoti, apsimoka atidaryti sezoną ar dar ne. Orui pablogėjus, negali nemokėti darbuotojams algų vien dėl to, kad nuspręsi tą dieną nedirbti“, – argumentuoja vyninės direktorė.
Didžiausios baimės – gamtos išdaigos
UAB „Amber Food“ (buvusi „Vičiūnų restoranų grupė“) projektų vadybininkė Indrė Tamašauskaitė pasakoja, kad lauko kavinių sezonas Vilniaus centre šiais metais prasideda visu mėnesiu anksčiau, t. y. nuo šio antradienio. „Jei tik leis oro sąlygos, nuo šiandienos mes būsime pasirengę svečius aptarnauti visu pajėgumu. Atšilus orams, visuomet malonu prisėsti šildant saulutei, pagaliau pajausti pavasarinį dvelksmą. Staliukai, esantys lauke šalia kavinės, žinoma, pritraukia daugiau svečių.“
I. Tamašauskaitės teigimu, didžiausios lauko kavinių savininkų baimės yra gamtos išdaigos – dideli vėjai, liūtys ir uraganai gali padaryti nemažai žalos. „Lauko kavinių pastatymas reikalauja pasiruošimo ir laiko, taip pat geresnio oro. O pernai juk turėjome Velykas su sniegu“, – šypteli projektų vadybininkė.