Kai kurie kvapai automobilio viduje gali padidinti nelaimingų atsitikimų riziką. Vairuodami turėtume vengti ramunėlių, jazminų, levandų aromato, vietoj jų geriau rinktis mėtų, cinamono, kavos ar citrinos kvapus.
„Svarbu atkreipti dėmesį į visus elementus, kurie daro įtaką vairavimo komfortui, – sako vairavimo mokyklos direktorius ir ekspertas Zbigniewas Weselis. – Kvapai automobilyje neturėtų būti dirginantys ar nukreipiantys vairuotojo dėmesį nuo to, kas vyksta kelyje“.
Nors kiekvieno žmogaus jautrumas kvapams yra individualus, vis dėlto tam tikri aromatai daugelį veikia panašiai. Geriausia, jei automobilyje sklinda gaivūs, subtilūs kvapai, pavyzdžiui, mėtų. Šis augalas daro ypač teigiamą poveikį, padeda vairuotojui sutelkti dėmesį, mažina dirglumą ir nuovargio pojūtį.
Svarbu rūpintis, kad automobilis nuolat būtų švarus, jame nebūtų paliekama maisto produktų, kurie gesdami skleidžia nemalonius, sunkiai neutralizuojamus kvapus. Nuo plastikinių salono dalių reiktų nuolat nuvalyti dulkes, apmušalai turėtų būti atnaujinami specialiomis priemonėmis, ypč jei automobiliu dažnai keliauja maži vaikai ir gyvūnai.
Kartkartėmis reiktų palikti automobilį specialiose valyklose, kur jo išorė ir vidus bus kruopščiai išvalyti ir atnaujinti.
Kvapai, kurie netrukdo vairuotojui:
- Mėtų ir cinamono – sumažina dirglumą.
- Citrinų ir kavos – pagerina koncentraciją, skaidrina mąstymą.
- Jūros – atpalaiduoja ir ramina.
Kvapai, kurie trukdo vairuotojui:
- Ramunėlių, jazminų, levandų – tai dažniausi oro gaiviklių kvapai, kurie skatina atsipalaidavimą ir vairavimo metu nerekomenduojami.
- Miško kvapai – per daug atpalaiduojantys, ypači nerekomenduojami tiems, kurie kenčia nuo šienligės.
- Šviežios duonos aromatas – gali sukelti dirglumą ir alkio jausmą, todėl blaško vairuotojo dėmesį.