Krūmų maistas (Bush Food)
Tai - tikros, Australijos aborigenų, valgomos krūmų gėrybės.
Tradicinė virtuvė (Traditional Cuisine)
Virtuvės esmė - sunkus, sotus maistas, kurio gaminimo receptūrą su savimi atsivežė naujakuriai migruodami iš Anglijos į Australiją.
Moderni virtuvė (Modern Cuisine)
Tai palyginti naujas reiškinys, žymiai pakėlęs maisto gaminimo ir patiekimo lygį Australijoje.
Australiškos virtuvės samprata
Krūmų maistas (Bush food). Australijos aborigenai valgo krūmų maistą (Bush Food, kuris dar vadinamas Bush Tucker) jau daugiau nei 40.000 metų. Dabar jis jau yra vertinamas ir pačių australų.
Tradicinė australų virtuvė (Traditional Australian Cuisine). Tradicinė australų virtuvė dominuoja nuo daugmaž 1788 metų, tačiau yra įgyjusi blogą reputaciją. Pasirodo, kad netinkami ingridientai, tradicinėje virtuvėje, yra normalus dalykas. Maiste paprastai yra per mažai prieskonių, išskyrus druską, kurios yra pernelyg daug. Tradicinėje virtuvėje dominuoja mėsos gabaliukai, bandelės su dešrelėmis ir vadinamieji, sekmadieniniai kepsneliai.
Šiuolaikinė australų virtuvė (Modern Australian Cuisine). Šiuolaikinė australų virtuvė dar žinoma ir Mod Oz trumpiniu. Tokios virtuvės esmė - šviežios, kokybiškos maisto sudedamosios dalys, iš kurių maistas gaminamas ir patiekiamas, panaudojant visus turimus kūrybinius gabumus. Modernioji australų virtuvė atsirado po II Pasaulinio karo, kuomet imigrantai iš Pietryčių Azijos, pietinės Viduržemio jūros dalies ir iš kitų regionių masiškai kėlėsi į Australiją, kartu su savimi atsinešdami ir savotišką „maisto kultūrą"
Imigrantai padėjo sukurti į kokybę orientuotą ūkininkavimą, pienininkystę, žuvininkystę, vynininkystę ir taip į restoranus atkeliavo kokybiškas ir vertingas maistas bei vynai. Greitai daugelis vietinių Australijos gyventojų įsitraukė į gero, kokybiško maisto gaminimą. Apie 1990 metus, nauja moderni virtuvė nepralenkiamai įsitvirtino australiškoje kultūroje ir vis toliau žengia į priekį.
Barramundi (Barramundi žuvis). Didelė, balta, stora upės žiočių žuvis.
Chiko Roll (Chico bandelė). Stipriai iškepta pailga cilindro formos bandelė su maltos mėsos ir daržovių įdaru.
Tradicinė australų duona (Damper). Nerauginta duona, kepama ant laužo žarijų.
Emu. Aukštas, neskraidantis paukštis, kurio mėsa yra labai minkšta.
Kengūra (Kangaroo). Geriausia, kuomet yra patiekiama vidutiniškai išvirta ar iškepta jaunos kengūros mėsa.
Ėriena (Lamb). Australija ir Naujoji Zelandija visame pasaulyje garsėja ėriena. Aukščiausios kokybės mėsa yra ta, kuri niekada nebuvo užšaldyta ir yra patiekiama vidutiniškai išvirta / iškepta.
Biskvitinis pyragėlis (Lamington). Tai šokoladu padengtas biskvito kubelis, apibarstytas kokoso drožlėmis.
Mėsos pyragaičiai (Meat pies). Tai namuose, ne fabrikuose, pagaminti mėsos pyragaičiai.
Pavlova pyragaitis (Pavlova Cake). Tai gerai žinomas morenginis, vaisių ir plaktos grietinėlės desertas, pavadintas pripažintos rusų balerinos vardu. Nors Naujoji Zelandija kelia pretenzijas dėl jos kilmės.
Sidnėjaus uolų austrės (Sydney Rock Oysters). Storos, prisotintos druskų ir turinčios lygų paviršių.
Sekmadienio kepsneliai (Sunday Roasts). Tradicinis sekmadieninis patiekalas, gaminamas namuose; mėsa yra šiek tiek perviriama / perkepama.
Tasmanijos lašiša (Tasmanian Salmon). Tasmanijos lašišos gaudomos šaltuose, Australijos pietuose esančios Tasmanijos salos, vandenyse.
Vegemit'as (Vegemite). Tamsiai rudas, druskingas paštetas iš mielių, tepamas ant skrudintos duonos riekių.
Lervos (Wichetty Grub). Piršto dydžio baltos lervos, valgomos gyvos arba pakeptos ant žarijų. Tai - vietos čiabuvių, aborigenų, skanėstas.
Vėžiagyviai (Yabbies). Sultingi, mėsingi, švariuose vandenyse gyvenantys upiniai vėžiai.