Šaltinio ir natūralaus mineralinio vandens savybės – panašios
Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausiojo specialisto Algimanto Lipnicko, vanduo supilstytas į butelius skiriasi skoniu, naudingųjų medžiagų keikiu ir net kvapu. Šaltinio vandeniu vadinamas gėrimas savo savybėmis panašus į natūralų mineralinį vandenį. Mat ir vienas, ir kitas yra požeminis, susidaręs neužterštoje aplinkoje, išpilstytas vandens gavybos vietoje į pakuotes, neapdorotas dezinfekcinėmis medžiagomis. Be to, šaltinio vanduo, kaip ir natūralus mineralinis, yra originalios cheminės sudėties, kurią lemia jame ištirpusios mineralinės medžiagos, mikroelementai ir kitos sudėtinės dalys, naudingos bei reikalingos žmogaus organizmui.
Mineralinių medžiagų kiekis, dėl natūralių priežasčių, kiekvienoje šaltinio vandens partijoje gali būti šiek tiek kitoks, todėl šio vandens cheminės sudėties nereikia nurodyti etiketėje. Tuo tarpu natūralaus mineralinio vandens gamtinės savybės turi išlikti nepakitusios, todėl jo išgavimui ir paruošimui taikomi itin griežti reikalavimai.
Pasak A. Lipnicko, siekiant natūralų mineralinį vandenį apsaugoti nuo mikrobiologinės taršos, iš gręžinio į specialius filtrus ir išpilstymo įrangą jis patenka be sąlyčio su oru. Tokio vandens negalima dezinfekuoti, konservuoti ar dėti į jį kitų priedų, išskyrus anglies dvideginį. Tad ir išpilstytas į butelius jis išlieka toks pats kaip ir šaltinyje.
Geriame saugų ir kokybišką vandenį
Stalo vanduo nuo šaltinio ir natūralaus mineralinio vandens skiriasi gamybos būdu, tuo pačiu ir naudingomis savybėmis. Kai ant etiketės parašyta „Stalo vanduo“, reikėtų žinoti, kad tai geriamasis vanduo sumaišytas su natūraliu mineraliniu arba šaltinio vandeniu. Daug mineralinių medžiagų turintis vanduo gali būti skiedžiamas geriamuoju arba atvirkščiai, į jį pridedama sausų mineralinių medžiagų. Beje, stalo vanduo neretai aromatizuojamas kvapiosiomis medžiagomis.
„Stalo vanduo gaminamas tikslingai keičiant mineralinių medžiagų sudėtį, kad būti išgauta tam tikra vandens sudėtis ir skonio savybės. Gamintojo įsikišimas ir sudaro esminį skirtumą tarp natūralaus mineralinio vandens ir stalo vandens. Tačiau bet kuris pasirinktas vanduo puikiai tinka kasdieniam vartojimui“, - paaiškina A. Lipnickas.
VMVT Maisto skyriaus specialistas rekomenduoja renkantis fasuotą vandenį, atidžiai perskaityti etiketes ir produktų pavadinimus. O kūdikių maistui rinktis natūralų mineralinį arba šaltinio vandenį, ant kurio etiketės nurodyta, kad produktas „Tinka kūdikių maisto gamybai“.
Siekiant, kad vartotojus pasiektų saugus ir kokybiškas vanduo, kasmet Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute atliekama daugiau kaip 400 fasuoto vandens laboratorinių tyrimų. Vertinama vandens kokybės, bendros mineralizacijos, mineralinių medžiagų, ženklinimo atitiktis teisės aktų reikalavimams. Tikrinamas tiek iš trečiųjų šalių ir Europos Sąjungos valstybių importuojamas, tiek Lietuvoje išgaunamas bei gaminamas vanduo.
„Lietuvos prekybos vietose – kokybiškas vanduo. Tą patvirtina kelių pastarųjų metų tyrimų rezultatai. Jie rodo, kad vos 4 proc. iš tirtų mėginių neatitinka aktų reikalavimų ar gamintojo deklaruojamų rodiklių“, - apibendrina A. Lipnickas. Šaltinio nuoroda: http://vmvt.lt/lt/naujienos/3720/