Skaitykite toliau ir sužinokite daugiau apie maisto produktus, kurie yra tituluojami, kaip tikras kasos nuodas, rašoma medicalnewstoday.com.
Alkoholis
Alkoholio vartojimas gali pabloginti kasos veiklą arba prisidėti prie lėtinio pankreatito.
Lėtinis alkoholio vartojimas taip pat gali sukelti padidėjusį trigliceridų kiekį, kuris yra pagrindinis pankreatito rizikos veiksnys.
Žmonėms, kuriems kasos problemas sukėlė alkoholio vartojimas, toks piktnaudžiavimas gėrimais gali baigtis rimtomis sveikatos problemomis ir net mirtimi.
Keptas maistas ir daug riebalų turintis maistas
Keptas maistas ir daug riebalų turintis maistas, pavyzdžiui, mėsainiai ir gruzdintos bulvytės, gali kelti problemų žmonėms, kurių kasos veikla yra sutrikusi.
Kasa padeda virškinti riebalus, todėl maistas, kuriame yra daugiau riebalų, verčia kasą dirbti sunkiau nei ji gali pajėgti.
Kiti maisto produktai, kurių reikėtų vengti:
- daug riebalų turintys pieno produktai, pavyzdžiui, grietinėlė, nenugriebtas pienas ir riebus sūris
- perdirbta mėsa, pavyzdžiui, dešrainiai ir dešrelės
- majonezas
- bulvių traškučiai
Valgant tokius perdirbtus, daug riebalų turinčius maisto produktus taip pat galima susirgti širdies ligomis.
Rafinuoti angliavandeniai
Dietologė Deborah Gerszberg rekomenduoja kasos veiklos sutrikimus patiriantiems žmonėms riboti rafinuotų angliavandenių, pavyzdžiui, baltos duonos, saldžių užkandžių ir gazuotų gėrimų vartojimą. Dėl rafinuotų angliavandenių kasa gali išskirti didesnį insulino kiekį.
Maisto produktai, kuriuose yra daug cukraus, taip pat gali padidinti trigliceridų kiekį. Didelis trigliceridų kiekis yra ūminio pankreatito rizikos veiksnys.
Rekomenduojami maisto produktai
Toliau pateikiame maisto produktų sąrašą, kurie gali būti rekomenduojami norint sustiprinti kasos veiklą:
- daržovės
- pupelės ir lęšiai
- vaisiai
- neskaldyti grūdai
- kiti augalinės kilmės maisto produktai, kurie nėra kepti
Šie maisto produktai rekomenduojami žmonėms, kurių kasos veikla nusilpusi, nes juose paprastai būna nedaug riebalų, todėl kasai tenka mažiau dirbti, kad palengvintų virškinimą.
Vaisiai, daržovės, pupelės, lęšiai ir pilno grūdo produktai taip pat naudingi dėl juose esančių skaidulų. Valgant daugiau skaidulinių medžiagų gali sumažėti tikimybė, kad atsiras tulžies pūslės akmenų ir ūminis pankreatitas.
Be skaidulinių medžiagų, pirmiau išvardyti maisto produktai taip pat turi antioksidantų.