„Taikome aukščiausius kokybės kriterijus tiek sau, tiek produktų tiekėjams. Ilgus metus dirbome, kol sukūrėme sistemą, leidžiančią pasiūlyti itin aukštos kokybės paslaugas, sudarėme visas sąlygas patiekti sveiką bei kokybišką maistą mūsų aptarnaujamiems darželiams, mokykloms, ligoninėms. Tačiau ne visada galime džiaugtis galutiniu rezultatu ‐ žmogiškasis faktorius, deja, bet išlieka“, ‐ sakė VšĮ „Kretingos maistas“ direktorė Alisa Norkuvienė.
Pasak įmonės vadovės, nepaisanti vieningai virtuvėms tiekiamų produktų, pagal griežtus sveikos mitybos reikalavimus sudarytų valgiaraščių – galutinis produktas, garuojantys ir skanūs pietūs, priklauso nuo virtuvėje dirbančio personalo sąžiningumo, pareigingumo ir atliekamo darbo. Kaip rodo įmonės nuolat vykdomi patikrinimai, kai kurių darbuotojų žalingi įpročiai dar likę nuo sovietmečio.
„Didžiausia problema, su kuria susiduriame, tai vis dar gajus įprotis dalį maisto produktų iš darbo tiesiog parsinešti namo. Sovietiniais laikais galbūt tai buvo išgyvenimo ir pragyvenimo klausimas, kadangi parduotuvių lentynos buvo tuščios ir daug ko trūko. Įmonė aktyviai kovoja su šiuo reiškiniu, nes dėl nesąžiningų darbuotojų gali nukentėti kokybė ir paslauga“, ‐ sako VšĮ „Kretingos maistas“ vadovė.
Iki šiol įmonės vidaus auditoriai patikrinimus atlikdavo kartą, o nuo šių metų – net keturis kartus per savaitę, tuo pat metu yra didinamas vidaus auditorių skaičius. Valgyklos tikrinamos netikėtu metu, vertinama, kaip yra užtikrinamos maisto produktų laikymo ir paruošimo sąlygos, ar laikomasi valgiaraščių, patiekalų sudėties, porcijų dydžio normų reikalavimų. Įmonės Vidaus tikrintojų dėmesio sulaukia ir darbuotojų apranga, aptarnavimo kultūra, dokumentų pildymo ir kitų reikalavimų laikymasis.
„Teigiami pokyčiai akivaizdūs. Išaugusią patiekalų kokybę ir aptarnavimo lygį pastebime ne tik mes, bet ir mokyklų bendruomenė, išorės kontrolieriai. Gerokai dažnesni patikrinimai ir gresiančios drausminės nuobaudos bei nesąžiningų darbuotojų viešinimas drausmina žmones, priverčia atsakingiau žiūrėti į savo darbą“, ‐ įsitikinusi A. Norkuvienė.
VšĮ „Kretingos maistas“ vadovė pastebi, kad dar geresnių rezultatų padėtų sulaukti aktyvesnis bendruomenės įsitraukimas. Įmonė periodiškai vykdo paslaugos vartotojų apklausas, kviečia teikti siūlymus ir net yra įdiegusi nemokamą kokybės liniją. Tačiau skambučių su nusiskundimais ar pasiūlymais sulaukianti itin retai.
VšĮ „Kretingos maistas“ tiekia maistą darželiams, mokykloms, ligoninėms, globos ir verslo įtaigoms įsikūrusioms 33 Lietuvos ir 15 Latvijos savivaldybių. Čia dirba daugiau nei 700 darbuotojų. Įmonėje yra įdiegti ISO maisto saugos, valdybos, apsaugos aplinkos, darbuotojų saugos ir sveikatos vadybos sistemos. Daugiau kaip 13 metų sėkmingai veikianti įmonė įtraukta ir į Valstybinės mokesčių inspekcijos sudarytą Lietuvos viešojo maitinimo tiekėjų, kurie valstybei sumoka daugiausiai mokesčių, dešimtuką.