Liberalizuoti iki 65 laipsnių stiprumo naminių alkoholinių gėrimų, arba „naminukės“ gamybą dar 2021 metų gruodį pasiūlė grupė Seimo narių. Jų pataisoms yra pritarusi Vyriausybė.
Pataisos autoriai teigia, kad legalizavus naminukę būtų galima surinkti mokesčių į biudžetą, kartu tai padidintų turistų, kurie atvyktų ragauti istorinio paveldo, srautą.
Kritikai sako, kad tai didins alkoholio prieinamumą, o namų sąlygomis gaminamas alkoholis gali būti dar pavojingesnis sveikatai.
Naminę bei kitus tradicinius gėrimus – iki 1 tūkst. litrų per metus – būtų leista gaminti tik kaimo turizmo sodybų savininkams ūkininkams. Tokių Lietuvoje yra apie 70, o sertifikuotų tautinio paveldo maisto produktų gamintojų – apie 300.
Šiuo metu Lietuvoje draudžiama namuose gaminti alkoholį, išskyrus savo ar šeimos poreikiams gaminamus natūralios fermentacijos gėrimus iki 18 laipsnių, o alaus – iki 9,5 laipsnių stiprumo.
Seimas įvairias pataisas dėl naminės degtinės legalizavimo svarsto daugiau negu dešimtmetį.