„Ant plastikinių indų ir butelių rašomos įvairios raidės ir skaičiai. Ką jie reiškia?“ – teiraujasi Asta M. iš Šilalės. Atsako Baltijos aplinkos forumo (BEF) Lietuvoje cheminių medžiagų ekspertė Laura Stančė.
„Plastikinės pakuotes ar indus naudojame kasdien. Tačiau kai kurios plastiko rūšys gaminamos naudojant pavojingas chemines medžiagas, kurios gali patekti į maistą. Su maistu patekusios į žmogaus organizmą jos gali pažeisti normalią hormonų veiklą, skatinti vėžinių susirgimų, alergijų, plaučių ligų, diabeto atsiradimą ir vaikų hiperaktyvumą.
Daugiausia pavojingų cheminių medžiagų iš plastiko patenka į maistą, jei indas ar pakuotė šildomi su maistu, plaunami indaplovėje, veikiami tiesioginių saulės spindulių ar juose laikomas riebus maistas. Saugiausiais ir mažiausiai pavojingų cheminių medžiagų turinčiais laikomi šie plastikai: 2 (HDPE), 4 (LDPE), 5 (PP). Plastikų žymenis – skaičius ir raides – galima rasti ant visų pakuočių ir talpų.
Keli lengvai įsimenami patarimai padės teisingai naudoti plastikinius indus ir pakuotes:
1. Naujausi nepriklausomų ekspertų tyrimai rodo, kad net ir tokiuose plastiko gaminiuose, kuriems gaminti nenaudojamas bisfenolis A ir kuriuos gamintojai žymi specialia žyma „BPA free“, dažnai yra kitų medžiagų, panašių į vienus svarbiausių žmogaus hormonų estrogenus, todėl besilaukiančios moterys ir vaikai bei paaugliai turėtų vengti plastikinių indų ir pakuočių, o kūdikius derėtų maitinti tik iš stiklinių indų.
2. Nešildykite maisto ir gėrimų plastikinėse pakuotėse, net ir tose, kurias gamintojai pažymi kaip tinkamas naudoti mikrobangų krosnelėse. Toks žymėjimas rodo tik tai, kad indas neišsilydys aukštoje temperatūroje. Mikrobangų krosnelėse verčiau naudokite stiklinius indus, bet geriausia – šildykite maistą ant viryklės.
3. Nelaikykite ir nepatiekite karšto, rūgštaus, riebaus maisto plastikiniuose induose. Jei rengiatės į iškylą gamtoje, nesivežkite vienkartinių plastikinių indų, – neteršite ne tik organizmo, bet ir aplinkos pavojingomis cheminėmis medžiagomis.
4. Stenkitės nenaudoti gaminių iš 1 (PETE) plastiko, kuriame dažniausiai būna vanduo, sultys, gazuoti gėrimai. Naujausi tyrimai rodo, kad šį plastiką paveikus įvairiems aplinkos veiksniams, pavyzdžiui, tiesioginiams saulės spinduliams ar subraižius plaunant, į maistą patenka nesaugus kiekis stibio. Tai toksiškas cheminis elementas. Pakuotės iš 1 (PETE) plastiko negalima naudoti pakartotinai, ji yra vienkartinė.
5. Venkite 7 (OTHER) plastiko indų ir pakuočių. Jose būna daugiausia bisfenolio A.
6. Neplaukite plastikinių indų indaplovėje ir su plovimo skysčiais, kuriuose yra chloro ar kitų agresyvių valymo medžiagų, dėl jų išsiskiria daugiau plastike esančių toksiškų medžiagų. Patikimiausia plastikinius indus plauti šiltu vandeniu švelnia kempine.
7. Maistą kuo rečiau vyniokite į plastikinę plėvelę. Joje yra ftalatų, kurie, manoma, sukelia nevaisingumą, smegenų pažeidimų, hiperaktyvumą.
8. Nenaudokite subraižytų, pakeitusių spalvą, susidėvėjusių plastikinių indų.