Keletas pastebėjimų apie japonų virtuvę
Pateikimas. Patiekalo ingredientai pjaustomi ir išdėstomi meniškai ne tik todėl, kad sužadintų pojūčius, bet taip pat, kad išsamiau paaiškintų kultūrinės simbolikos taisykles.
Įtaka. Japonų virtuvės ištakas daugiausia įtakojo VI - VIII a. Kinijos maisto gaminimo tradicijos.
Ryžiai. Ryžiai dažniausiai ruošiami garuose ir pateikiami valgio (pvz. vakarienės) pabaigoje. Ryžiai yra vienas iš pagrindinių japonų virtuvės ingridientų.
Regioniškumas. Maisto gaminimas skiriasi kiekviename regione. Pavyzdžiui, Kansai gaminimo stilius (pietinėje šalies dalyje netoli Kyoto ir Osakos regionų) yra gerokai saldesnis nei Edo stilius (netoli Tokijo).
Suši (Sushi). Netgi suši (sushi) skiriasi priklausomai nuo regiono. Tokijuje žuvis dedama ant 5 cm skersmens dydžio pailgos formos suspaustų ryžių paplotėlių (šį pateikimo stilių dažniausia naudoja visi suši (sushi) barai esantys ne Japonijoje), bet Osakoje žuvis yra dedama ant vientisos didelės ryžių formos ir tik po to ši forma supjaustoma kvadratėliais ar stačiakampiais.
Japoniško maisto gaminimo metodai
Geriau nei bet kuri kita virtuvė, japonų virtuvė suprantama žvelgiant į ją per keturių pagrindinių maisto gaminimo dėsnių prizmę:
Agemono. Tai - riebaluose virtas maistas. Žymiausi patiekalai yra tokie kaip Tempura, Kagiage (plaktoje tešloje apvolioti ir riebaluose virti daržovių ir krevečių paplotėliai) ir Tonkatsu (džiūvėsiuose apvoliotas, riebaluose virtas kiaulienos kotletas).
Mushimono. Garuose ruoštas maistas: žymiausias patiekalas yra Chawan Mushi, saldaus skonio kiaušinių kremas su vištiena ir daržovėmis.
Nimono. Šis maistas yra verdamas. Geriausiai žinoma šios srities subkategorija yra Nabemono - maisto gaminimas viename puode, kai patiekalo ingridientai verdami ant lėtos ugnies šiek tiek prieskoniais pagardintame sultinyje, ir po to panardinami į aromatingą padažą.
Geriausiai žinomi Nabemono patiekalai yra:
Sukiyaki Shabu Shabu
Jautiena, daržovės ir pupelių varškė;
Mizutaki
Kažkas panašaus į Shabu Shabu, tik su vištiena vietoj jautienos;
Yosenabe
Žuvis, vėžiagyviai ir daržovės;
Yudofo
Nesudėtingas pupelių varškės paruošimas.
Oyako Donburi
Iš esmės, donburi yra dubuo su ryžiais užpiltais priekoniais pagardintu užpilu. Oyako Donburi užpilas gaminamas iš kiaušinių ir vištienos.
Maistas kepamas ant žarijų. Keletas geriausiai žinomų patieklaų yra Yakitori (marinuotas ant iešmo keptas viščiukas), Teriyaki (ant žarijų kepta mėsa ar žuvis prieš tai išmarinuota saldintos sake ir sojų padažo mišinyje), Shioyaki (1 ar 2 valandas sūdyta žuvis, kepta ant iešmo), and Teppan Yaki (maistas ruoštas mažame ant stalo pastatomame grilyje).