Tęsiame skaitytojų pamėgtą „Ko nedaryti..“ straipsnių seriją. Šį kartą mūsų taikiklyje atsidūrė pulsuojanti Turkijos širdis – Stambulas.
Neapsistokite Taksimo rajone
Daugelis pastatų Taksime (parduotuvių ir restoranų rajonas europinėje Stambulo dalyje – Balsas.lt) buvo pastatyti gerokai prieš milžiniškų naktinių klubų erą. Tai reiškia, kad jų sienos visiškai neizoliuoja garso. Įstatymai nakties linksmybių taip pat neriboja. Todėl pavargusiems keliautojams naktis viename iš Taksimo viešbučių gali virsti tikra kančia.
Nakvynės geriau pasidairykite ramesniuose Galatos arba Džankutarano rajonuose.
Apsilankykite čia naktį
Taksimas – prasta vieta miegoti, tačiau puiki būti atsibudusiam. Jame jūs rasite daugybę šurmuliuojančių tavernų ar gerų vietų pašėlti naktį.
Nekentėkite eilėse prie Topkapio rūmų
Šiam teiginiui nepritars daugybė žmonių, tačiau kelionių ekspertai ragina Topkapio rūmuose lankytis tik nuoširdžiai istorija besidominčius žmones. Jei nesate pernelyg didelis jos mėgėjas – laukiančiųjų minia ir aukštos bilietų kainos Topkapio rūmų grožio tikrai neatsipirks.
Nesvarbu, ar tai būtų viduržiemis, ar liūčių sezonas – Topkapio rūmuose visada jausitės lyg Vudstoko muzikos festivalyje.
Aplankykite Dolmabahce rūmus
Šie rūmai turi ne tik Topkapio didybę, bet ir lankytojams siūlo nemokamus haremo turus. Jie puikiai atspindi Turkijos, kažkada civilizuoto pasaulio centru save laikiusios imperijos, tapsmą respublika. Rūmų menėse tradicinį dizainą papildo iš kitų kultūrų nugvelbti elementai.
Maža to, Dolmabahcė garsėja antru pagal dydį pasaulyje sietynu. O išėjus į lauką smalsius lankytojus pasitiks povų gardas ir kvapą gniaužiantys Bosforo sąsiaurio vaizdai.
Nemanykite, kad tokį patį maistą valgėte Graikijoje
Nors turkų ir graikų nacionalinės virtuvės turi nemažai panašumų, per amžius netyla vaidai, kas ką pirmas išrado. Turkai didžiuojasi savo kulinariniu paveldu, todėl bet kokios paralelės su graikų virtuve juos paprasčiausiai įžeis.
Sūris skoniu gali priminti fetą, gėrimas – ūzo, tačiau visuomet pasiteiraukite padavėjo, kokie yra autentiški šių gėrybių vardai.
Dolma patiekalą (į vynuogės lapą įvyniotus ryžius) savu laiko tiek turkai, tiek graikai
Priimkite pakvietimą puodeliui arbatos
Turkijoje pakviesti puodeliui arbatos yra tolygu paklausti „ar galiu pridėti tave prie savo „Facebook“ draugų?“. O jei rimtai, tai reiškia, kad turkui/ei patinka jūsų kompanija ir jis/ji norėtų pasėdėti ir pasišnekučiuoti.
Atsisakyti arbatos ar pietų laikoma labai nemandagiu gestu, todėl jei neskubate į lėktuvą – prisistumkit kėdę ir mėgaukitės turkų svetingumu.
Bandykite išvengti važiavimo taksi ar autobusu
Antžeminis eismas Stambule yra lėtas ir chaotiškas, todėl patariame naudotis metro. Dažniausiai jie būna pergrūsti, bet greiti.
Planuokite maršrutą pėsčiomis
Stambulo gatvės gyvenimas – vienas iš žaviausių šio miesto komponentų. Siauri skersgatviai, virš galvos kybantys skalbiniai, iš niekur iškylančios kalvos nepalieka abejingų. Todėl, jei tik įmanoma, atsisėskite ir suplanuokite maršrutą pėsčiomis.
Stambulo gatvės gyvenimas - neatskiriama miesto dalis
Nepervertinkite „aprangos kodo“ mečetėse
Stambulo mečetėse nereikalaujama, kad turistės dengtųsi nuo galvos iki kojų. Iš moterų net neprašoma ryšėti visą galvą dengiančių skarų. Kaip bebūtų, tiek vyrai, tiek moterys turėtų vengti provokuojančių drabužių.
Leiskite tikintiesiems šlovinti dievą
Į mečetes užklydę tikintieji gali melstis ne tik pamaldų metu. Turistai savo ruožtu turėtų, kiek įmanoma mažiau, trukdyti. Savaime suprantama, kalbėtis reikėtų tyliai, mobiliuosius telefonus – išjungti, o fotografuoti taktiškai. Be to, nepamirškite apie atskiras maldos zonas vyrams ir moterims.
Stambulas turtingas mečečių
Neprisiriškite prie dionerio ir pachlavos
Jie pigūs, visur esantys ir skanūs. Tačiau esant Turkijoje nevalia užstrigti „maisto rutinoje“. Be pigaus gatvės maisto privalote išbandyti Iskanderio kebabą, lęšių sriubą (mercimek), ryžių pudingą (sutlac) ir lipšnius ledus (dondurma).
Turkų nacionalinė virtuvė pamalonins gurmanų širdis
Išbandykite „rodyk ir pasirink“ tipo restoranus
„Rodyk ir pasirink“ (point-and-choose – ang.) restoranų Turkijoje rasite kiekvienoje gatvėje. Tokių restoranų vitrinose jūs išvysite daugybę skirtingų patiekalų, todėl beliks čiupti padėklą, prisikrauti gardėsių ir atsiskaityti valgyklos tipo kasoje.
Šie restoranai yra nebrangūs (patiekalo kaina 2-5 liros), o atėję su draugu galėsite dalytis maistu ir išbandyti bemaž visą meniu.
Neužsisakykite pasiplaukiojimo Bosforu
Taip, tai puikus turas, tačiau ganėtinai brangus. Maža to, vietos prie lango kruiziniame laivelyje užsipildo žaibiškai.
Į pasiplaukiojimą įeina ir trijų valandų sustojimas azijinėje Stambulo pusėje. Todėl, jei visgi pasiryšite plaukti, nusiteikite, jog ten prekeiviai jus griebs už visų įmanomą skvernų ir bandys įsivilkti į savo jūros gėrybių krautuvėles.
Plaukite keltu į Princų salas
Darykite tai, ką daro dauguma miestiečių – pasigaukite į Princų salas Marmuro jūroje plaukiantį keltą. Kelionė nedraskys kišenės, o jos metu atsivers ne ką prastesnis Stambulo krantinių vaizdas.
Nuvykus į Princo salas, galima maudytis, kopinėti ar išsinuomoti dviračius.
Turite geresnių idėjų, ką daryti arba ko nedaryti Stambule? Jūsų atsiliepimų laukiame komentaruose!