Besikeičiančios formos namas - realybė
Daugelis iš mūsų renkasi būstą visiškai neatsižvelgdami arba keldami minimalius aplinkosauginius reikalavimus jam. Ateityje šis aspektas gali tapti vienu svarbiausiu ieškant gyvenamosios vietos, nes seni daugiabučiai namai sunaudoja itin daug energijos, o tai tik didina klimato kaitos apsukas. Tačiau architektas gyvenantis Italijoje siūlo sprendimą – besisukantį ir energiją gaminantį dangoraižį. Surenkamos grindys gali suktis aplink centrinę ašį nepriklausomai nuo kitų pastato elementų. Tai gana įspūdingas vaizdas, nes pastato forma nuolatos keičiasi. Tarp kiekvieno aukšto yra įrengtos vėjo turbinos, gaminančios energiją, kurios užtektų dešimčiai panašių pastatų.
Tačiau išmanūs gali būti ne tik namai, bet ir namuose naudojami prietaisai. Dėl kylančios temperatūros kai kurias pasaulio dalis jau vargina karščio bangos ir sausros, todėl didėja oro kondicionierių poreikis. Norint saugoti gamtą ir nenaudoti energijos, kuri pagaminama deginant anglį, siūloma rinktis saulės energijos pagrindu veikiančius kondicionierius. Geriausia yra tai, jog kuo intensyviau šviečia Saulė, tuo labiau toks kondicionierius vėdina.
Naujus įpročius kuriame šiandien
Maistas mūsų gyvenime užima ypatingą vietą, tad virtuvė ir joje suvartojama energija tampa itin svarbiu aspektu kalbant apie klimato kaitą. Nedaugelis žino, kad virtuvėje esantys daiktai sunaudoja daug energijos, jei jie stovi netinkamoje vietoje ar yra netinkamai naudojami. Pavyzdžiui, šaldytuvas, pastatytas šalia dujinės viryklės, boilerio ar radiatoriaus sunaudos žymiai daugiau energijos nei stovėdamas atokiau nuo jų. Naujausi šaldytuvų, skalbimo mašinų, indaplovių ir kitų buitinės technikos modeliai žymimi A+ ženklu, kuris nurodo, jog prietaisai efektyviai naudoja energiją. Vis dėlto jei jūsų namuose yra senas, bet puikiai veikiantis šaldytuvas, nebūtina jo keisti nauju. Galima tiesiog imtis priemonių, kad ir jis suvartotų energiją efektyviai.
Vilnietė Silvija sako žinanti, kad šaldytuve nereikia nustatyti šalčiausios maisto laikymo temperatūros, nes taip energijos suvartojimo kaštai tik išauga, o maistui per žema temperatūra gali atsiliepti neigiamai. Specialistų rekomenduojama šaldytuvo temperatūra yra nuo 1 iki 4 laipsnių, o šaldiklio – minus 18 laipsnių. „Nedėkite į šaldytuvą ką tik pagaminto maisto, leiskite jam pirma atvėsti. Taip pat kuo šaldiklis pilnesnis, tuo mažiau energijos sunaudojama jam užšalti. Jei neturite tiek maisto atsargų, kad jis būtų pilnut pilnutėlis, visada, galite užsišaldyti ledukų, uogų ar turėti ledų pasmaguriavimui. Tvarkant virtuvę nereikėtų pamiršti išvalyti ir spiralės esančios šaldytuvo nugaroje, nes dulkėta spiralė sunaudoja net iki 30 proc. daugiau elektros energijos“, - pataria praktiškoji Silvija.
Yra tikimybė, jog ateityje visi gyvensime itin moderniuose namuose, kurie patys gamins energiją ir taip saugos aplinką. Kol kas tokių pastatų visame pasaulyje yra vienetai, todėl turime stengtis užtikrinti kiek įmanoma tvaresnį ir švaresnį gyvenimą savo namuose.