Laimei, tokias groteles valyti nesunku, ypač jei šį darbą atliekate reguliariai. Saugumo įspėjimas: Kepsninei valyti negalima naudoti metalinių šveistukų. Smulkūs metalo gabalėliai gali pateikti į maistą ir juos nurijus sukelti pavojų.
1 žingsnis – Groteles išplaukite giliuoju karštuoju režimu
Jei kepsninės grotelių nevalėte jau kurį laiką, gali prireikti giliojo valymo, kad atsikratytumėte visų riebalų ir prikepusio maisto likučių, kurių nebeišeina nušveisti.
Groteles nuimkite ir įkaitinkite kepsninę. Tuomet groteles gerai apvyniokite tvirta aliuminio folija blizgiąja puse į išorę. Užsidėkite karščiui atsparias pirštines ir padėkite groteles ant kepsninės. Uždenkite jos dangtį ir taip palikite 15–30 minučių.
Praėjus šiam laikui, kepsninę išjunkite (užgesinkite), nuimkite dangtį ir palaukite, kol grotelės atvės. Atvyniokite aliuminio foliją tuomet groteles plaukite muiluotu vandeniu ir minkšta kempine.
2 žingsnis – Groteles gerai išvalykite kas savaitę
Jei kepsninę naudojate dažnai, ypač vasarą, svarbu gerai ją išvalyti kartą per savaitę. Tai reikia daryti tik tada, kai kepsninė yra visiškai atvėsusi.
Kibirėlyje ar vonelėje į šiltą vandenį įmaišykite truputį švelnaus indų ploviklio. Galite jo įpilti daugiau arba mažiau – svarbu, kad vanduo būtų truputį putotas.
Popieriniu rankšluosčiu ar minkšta kempine muiluotą vandenį gerai įtrinkite į groteles. Tuomet nušluostykite ir pakeiskite tirpalą kibirėlyje ar vonelėje švariu šaltu vandeniu ir juo nuskalaukite groteles. Kepsninės dangtį palikite nuimtą, kol grotelės visiškai išdžius.
3 žingsnis – Kas mėnesį ar kas metus groteles išvalykite actu
Jei norite, kad jūsų grotelės visuomet išliktų švarios ir blizgėtų kaip naujos, kartą per mėnesį jas išvalykite actu. Buteliuke su purkštuku lygiomis dalimis sumaišykite vandenį ir distiliuotą baltąjį actą. Groteles ir kepsninės vidų padenkite šiuo mišiniu, tuomet uždenkite dangtį ir palikite vienai valandai – actas suskaidys visus degėsių likučius, rašoma doityourself.com
Tuomet paviršių nuvalykite popieriniais rankšluosčiais. Galiausiai viską išskalaukite šaltu vandeniu, kad pašalintumėte acto likučius ir kitas jūsų kepsninėje kepamas patiekalas neįgautų rūgštaus skonio.
4 žingsnis - Valykite po kiekvieno naudojimo
Po maisto gaminimo kepsninėje nuimkite maistą ir palaukite, kol kepsninė atvės. Kai kurie žmonės groteles valo tada, kai jos dar nėra iki galo atvėsusios – galima ir taip, tik atsargiai, kad nenusidegintumėte pirštų!
Pasiimkite švelnaus kepsninėms skirto valiklio ir valykite minkšta šluoste. Taip pat galima naudoti tiesiog truputį indų ploviklio ir vandens ant minkštos šluostės.
Jei norite, kad ant grotelių nesikauptų pridegę riebalai, po kiekvieno valymo groteles nušluostykite popieriniu rankšluosčiu, suvilgytu vienu šaukštu augalinio aliejaus. Taip kitą kartą naudojant groteles maistas prie jų neprilips.