Specialistai kol kas neišsiaiškino, dėl kokių priežasčių ėmė švytėti Kaune, Šilainių turguje, kaunietės nusipirkti kiaulienos lašiniai ir kaulai.
Moteris savo pirkinį padėjo į nuosavo namo rūsį. Vakare pamačiusi, kad lašiniai ir kaulai keistai švyti, nesiryžo jų virti ir kreipėsi į Kauno valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT).
Kauno VMVT Veterinarijos skyriaus vedėjo Mariaus Kaziliūno teigimu, panašus švytinčios mėsos atvejis pasitaikė 2006 m. Tik tąkart švytėjo paukštiena.
Šį mėnesį aptikta švytinti kiauliena dar tiriama laboratoriškai. Nustatyta, kad skerdiena atvežta iš Olandijos. Tačiau mėsos tiekėjai taip pat neatsakė, iš kur tas mėsos švytėjimas.
M.Kaziliūnas apgailestavo, kad nepavyko paimti įtartinos mėsos mėginių tiesiai nuo prekystalio. Mat tada laboratorinių tyrimų rezultatai būtų tikslesni. Esą kaunietės namo rūsyje nevirta mėsa irgi galėjo užsikrėsti kokiomis nors bakterijomis.
„Nebūtinai švytinti kiauliena turi būti žmogui pavojinga. Nebūtinai ji apkrėsta pseudomonomis ar kokių ligų sukėlėjais. Gali švytėti ir fotobakterijos. Tos bakterijos aptinkamos vandenyje. Būdingesnės žuvims. Būna, kad sužvejotos žuvys švyti, tačiau jas galima valgyti. Žmogui nekenkia", - aiškino M.Kaziliūnas.
Anot specialisto, buvo tirta, ar kiaulės, auginančios švytinčius lašinius, nebuvo šeriamos pašarais, į kuriuos dedama žuvų miltų. Tačiau išsiaiškinta, kad žuvų miltų gamybai reikia 120 laipsnių Celsijaus temperatūros. Tokio karščio fotobakterijos neatlaiko.
Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Romutė Filomena Smolskienė informavo, kad centras nėra gavęs jokių pranešimų apie apsinuodijimą švytinčia mėsa.
Olava STRIKULIENĖ