• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visą gyvenimą praleidę Kaune ir dirbę su humanitarine kryptimi susijusius darbus, Laimutis ir Ramunė galiausiai nusprendė įkurti savo ūkį. Palikę laikinąją sostinę, jie apsigyveno kaime Lazdijų rajone ir savo ūkyje augina smidrus.

14

Visą gyvenimą praleidę Kaune ir dirbę su humanitarine kryptimi susijusius darbus, Laimutis ir Ramunė galiausiai nusprendė įkurti savo ūkį. Palikę laikinąją sostinę, jie apsigyveno kaime Lazdijų rajone ir savo ūkyje augina smidrus.

REKLAMA

Žurnalistas, buvęs teatro direktorius ir viešųjų ryšių specialistė šiandien derina darbus ir ūkininkavimą „Geniorojaus“ ūkyje, į kurį vyko ir laidos „La Maistas“ komanda.

Pasakodamas apie ūkio atsiradimą, L. Genys atvirai sako, kad sodybą Dzūkijoje su žmona turi jau ilgą laiką, tik niekad negalvojo, kad kada patys dirbs ten turimą žemę:

„Prieš 16 metų įsigijome sodybą Lazdijų rajone, ten buvo 3 hektarai žemės. Iš pradžių ją nuomojome vietiniams ūkininkams, bet paskui nusprendėme, o kodėl gi mes patys negalėtume tos žemės dirbti?“

Keltis į kaimą paskatino žmona

Nors šiandien ūkio šeimininką labiau tiktų vadinti ūkininku, tačiau jis dar ir žurnalistas, o anksčiau net dešimtmetį ėjo Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro direktoriaus pareigas.

REKLAMA
REKLAMA

Tad kaip atsirado noras iš humanitarinės krypties pasukti į žemės ūkį? Pats Laimutis gal ir nebūtų susimąstęs imtis tokios avantiūros, bet žmonai vis dažniau užsimenant apie ūkio kūrimą, pats ėmė galvoti, kodėl neišbandžius savo jėgų ūkininkaujant.

REKLAMA

„Žmona paskatino, ji labai susidomėjo smidrais, nusprendėme, kad reiktų pabandyti ir mums jų pas save užsiauginti“, – šypteli L. Genys.

Sutuoktiniai ūkį kurti pradėjo nuo nulio – patys neturėjo jokių žinių, nes, kaip sako Laimutis, yra visiški asfalto žmonės, su ūkininkavimu neturėję nieko bendro. Bet sutuoktiniai nesėdėjo rankų sudėję, ėmė mokytis dar nepažinto amato.

„Mes pradėjome domėtis, lankyti įvairius kursus, kaip auginti smidrus, kaip viską paruošti, pasidarėme žemės tyrimus – viską pasiruošėme ir pasisodinome.

REKLAMA
REKLAMA

Buvo labai sunku, nieko nežinojome. Žemė pas mus, Dzūkijoje, priemolis, toli gražu ne pati geriausia, bet smidrams, pasirodo, visai nieko, ne taip jau blogai, geriau nei juodžemis“, – pasakoja smidrų augintojas.

Kai tik pradėjo ūkininkauti prieš penkerius metus, dar mažai kas težinojo, kas tie smidrai ir su kuo jie valgomi. Daugeliui tuomet smidras asocijavosi su augalu močiutės darželyje, kurį dėdavo į puokštes:

„Pas mus jie buvo visiškai nepopuliarūs, nežinomi. Jų valgymo tradicijos, suvokimo, kaip juos gaminti, nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol kartais susiduriu su nemažai žmonių, kurie pamatę smidrus klausinėja, kas tai yra ir ką su jais daryti.“

Šiandien smidrai tampa vis populiaresni, o jei trūksta idėjų, ką iš jų gaminti, Gian Luca Demarco laidoje „La Maistas“ pateiks nuostabų receptą, kuriame, be abejo, naujomis spalvomis sužibės smidrai.

Kaip auginami smidrai, kaip juos teisingai nupjauti bei ką skanaus iš jų pasigaminti, žiūrėkite laidoje „La Maistas“ jau šį sekmadienį, 9.30 val., per žiūrimiausią televiziją TV3!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų