Ką dovanoti Kalėdoms? Kur dovanų ieškoti? Pastaraisiais metais populiarėjanti Kalėdų dovana – maistas. Įmonės darbuotojams dovanoja kalakutus, o žmonės vieni kitiems – išskirtinius, gurmaniškus maisto produktus.
Lazdijų rajone ūkininkaujantis Gintas Cimakauskas prieššventiniu laikotarpiu jaučia didelį pirkėjų sujudimą. „Jau galima sakyti, tapo tradicija, kad ant Kalėdų stalo turi būti keptas kalakutas. Lyg ir ne mūsiška tradicija, bet man ji patinka“, – sakė G. Cimakauskas.
Ūkininkas pasakojo, kad kalakutai, antys ir žąsys išgraibstomos gerokai prieš Kalėdas. „Džiugu, kad įmonių vadovai darbuotojams dovanoja kalakutus, o ne pinigus. Juk žmogus juos tiesiog išleistų. O štai čia, susėda su šeima prie stalo, ant kurio – keptas, viršininko dovanotas, kalakutas“, – sakė G. Cimakauskas.
Pats ūkininkas ant Kalėdų stalo įpratęs dėti žąsį. „Jos mėsa riebesnė, tokiu maistu per šventes ir reikia mėgautis“, – juokėsi ūkininkas.
Tai, kad paukštiena lietuviams asocijuojasi su šventėmis, tvirtina ir e. parduotuvės Gastronomas.lt vadovas Giedrius Atmanavičius.
„Sujudimas prasidėjo pirmosiomis gruodžio dienomis. Žmonės užsisako ne tik kalakutus, bet ir kaimiškas vištas. Itin paklausios lietuviškos ekologiškos daržovės bei gurmaniški produktai, kurie, matyt, perkami dovanoti“, – sakė gastronomas.lt direktorius G. Atmanavičius.
Gastronomas.lt vadovas sako, kad gruodį išaugo ir riešutų paklausa. Turime pirkėjų, kurie vienu užsakymu perka net po 40 kilogramų riešutų. G. Atmanavičius juokauja, kad galbūt riešutų perkama daugiau, nes Adventas, galbūt mėsą žmonės pakeičia riešutais. Be to, daugiau nuperkama įvairaus itin kokybiško maisto – alyvuogių aliejaus, rankų darbo makaronų bei užtepėlių.
„Pirkėjai jau įvertino mūsų specialius Kalėdinius dovanų rinkinius, kuriuos pristatome visoje Lietuvoje. Juose ypatingi, itin kokybiški produktai: rinktiniai fazanų ar antienos paštetai, figų džemas, rankų darbo makaronai bei prie jų tinkantys itališki padažai, aliejus“, – sakė G.Atmanavičius.
„Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Idėjos namams“ vedėjos Lavijos Šurnaitės tėvų šeimoje per Kalėdas įprasta kepti antį. „Šią tradiciją puoselėja mano mama. Kepta antis būtinas Kalėdų šventės atributas ir labai svarbu tokiu ypatingu jį išlaikyti visus metus, pernelyg dažnai nesimėgauti ir nesubanalinti“, – sakė L. Šurnaitė.
Lavija pritaria populiarėjančiai idėjai per Kalėdas dovanoti maisto produktus. „Dovanodamas maistą ar gėrimus, ir ypač tokius, kokius valgome ne kasdieną – tikrai neprašausi. Puiku, kai tokią dovaną galima užsakyti internetu ilgai negaištant ir ją nusiųsti teisiai į draugo namus bei padaryti staigmeną“, – sakė L. Šurnaitė.