Galbūt rankų darbo dovanėlės atima ir daugiau laiko, bet parodo, kad iš tiesų galvojote apie žmogų, o nepirkote pirmo pasitaikiusio daikto.
„Didžiosios metų šventės – laikotarpis, kai norisi dalintis gerumu ir šiluma. Geriausia to išraiška – artimiausiems su meile išrinktos dovanos. Neabejoju, kad šiais laikais, kai aplink tiek daug dirbtinumo ir paviršutiniškumo, paties dovanotojo rankomis pagaminta dovana ne tik mielesnė širdžiai, bet ir gali ne vieną nustebinti“, – sako bendrovės „Arimex“ vadovas Arnas Jurskis.
Jis pastebi, kad ieškant originalių sprendimų rankų darbo dovanoms, puikiai gali pasitarnauti jau nuo senų laikų švenčių akcentu laikomi riešutai. Tai, kad švenčių laikotarpiu riešutai perkami dažniau įrodo gruodžio pabaigoje kelis kartus išaugantys riešutų bei džiovintų vaisių pardavimai.Galima spėti, kad šie produktai naudojami ne tik patiekalų, bet ir dovanų gamybai. Tiems, kurie nori parodyti išskirtinį dėmesį artimiesiems ir nudžiuginti juos rankų darbo dovanėlėmis, štai kelios idėjos, ką galima pagaminti iš beveik kiekvienuose namuose esamų produktų, riešutų bei džiovintų vaisių, na ir žinoma, meilės artimiesiems.
1 idėja: suvenyrai iš nelukštentų riešutų
Įvairios rūšies nelukštentus riešutus galima apipurkšti auksiniais ar sidabriniais dažais. Žvilgantys riešutai tinka ne tik stalo dekoracijai – pervėrę juos kaspinu turėsite originalius žaisliukus eglutei arba dailią girliandą.
Graikiniai riešutai puikiausiai tinka įvairiems darbams: suvalgę riešutą, kevalo neišmeskite: dailiai pusiau perpjautame kevale įdekite ant lapelio rašytą palinkėjimą, riešutą tvarkingai užklijuokite ir dovanėlę įteikite artimajam – linkėjimas būtinai išsipildys. Arba, vos už kelis litus, ant riešuto galima išraižyti palinkėjimą, o išpaišytas ir mažomis megztomis kepurėlėmis padabintas riešutas pradžiugins kiekvieną vaiką.
Mažiesiems turėtų patikti ir iš žemės riešutų pagaminti pakabukai: panaudojus dažų, medžiagų skiaučių, vielučių bei kitų smulkių daiktelių, paprastą riešutą galima paversti smagiu švenčių personažu. Pakabutis tinka ne tik vaikams žaisti, bet ir eglutei papuošti.
2 idėja: arbata su džiovintais vaisiais
Kalėdų metu dovanoti arbatą yra įprasta. Tačiau ar bandėte draugus bei artimuosius nudžiuginti savos gamybos arbata? Paprastas juodosios ar žaliosios arbatos arbatžoles maišykite su įvairiausiais prieskoniais ir džiovintais vaisiais: spanguolėmis, razinomis, ananasais ar vyšniomis. Sukūrę unikalaus skonio arbatą dailiai įpakuokite ją į dėžutę arba maišelį, perriškite kaspinu.
3 idėja: meduje skrudinti riešutai
Šių skanėstų gamybai idealiai tinka migdolo arba lazdyno riešutai. Keptuvėje sumaišius truputį sviesto, medaus, čili pipirų ir žiupsnelį druskos, pakaitinkite 1-2 min. Į verdančią karamelę sudėkite riešutus ir kaitindami maišykite 2 min. Tuomet suberkite visą masę į sviestiniu popieriumi dengtą skardą ir 170 laipsnių orkaitėje kepkite apie 15 min. Perdėkite riešutus į atskirą indą ir leiskite atvėsti, tačiau nuolat maišykite, kad šie nesusilydytų į vientisą masę. Pakavimui tik permatomas maišelis arba nedidelė dėžutė.
4 idėja: karamelinis riešutų pyragas.
Pagrindui: • 130 g labai šalto sviesto • 1,5 st. miltų (550 C arba D) • 0,5 st. cukraus (kitą kartą naudosiu perpus mažiau) • truputis druskos • 1 kiaušinis (L dydžio) Įdarui: • 1 st. grietinėlės (35-36 % riebumo) • 0,5 st. cukraus • 0,25 st. rudojo cukraus • 0,25 st. medaus • 1 apelsino nutarkuota žievelė • 1 a.š. vanilinio cukraus • 1,75 st. įvairių riešutų (pakepintų ir susmulkintų) • 0,5 a.š. druskos
Dubenyje sumaišome miltus, cukrų, druską. Supilame miltų mišinį į smulkintuvą, ten pat sumetame kubeliais pjaustytą sviestą ir smulkiname, kol masė tampa panaši į avižų dribsnius. Tuomet po šaukštą pilame paplaktą kiaušinį kaskart po to paleisdami smulkintuvą, kol visas kiaušinis būna įmaišytas. Tešlą išimame iš smulkintuvo, suminkome į kamuolį, dedame į maišelį ir šaldome pora valandų. Atšalusią tešlą iškočiojame, kepimo inde suformuojame pyrago pagrindą. Tešlą subadome šakute, šaldome dar 30 min. Orkaitę įkaitiname iki 175 laipsnių. Pagrindą kepame apie 15 min. Įdarui skirtą grietinėlę, abiejų rūšių cukrų, medų, apelsino žievelę pilame į puodą aukštomis sienelėmis ir verdame karamelę (nuo užvirimo – apie 6-10 min. ant kaip įmanoma stipresnės ugnies). Paruošta karamelė turi būti švelniai rusvos spalvos, tačiau skysta. Į karamelę galiausiai įmaišykite riešutus ir druską. Pilame paruoštą įdarą į tešlos krepšelį ir kepame pyragą dar 25 min.