• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasara – metas, kai norisi atsipalaiduoti ir mažiausiai galvoti apie taupymą. Tačiau racionalus išlaidų planavimas ne tik gali būti smagus, padėti nuveikti ir pamatyti daug naujų dalykų, bet ir išvengti vadinamųjų finansinių pagirių – jausmo, kuris apninka suvokus, kad po atostogų tenka dar stipriau susiveržti diržus, nes per savaitę išleidote visą šeimos mėnesio biudžetą, o gal net ir daugiau.

Vasara – metas, kai norisi atsipalaiduoti ir mažiausiai galvoti apie taupymą. Tačiau racionalus išlaidų planavimas ne tik gali būti smagus, padėti nuveikti ir pamatyti daug naujų dalykų, bet ir išvengti vadinamųjų finansinių pagirių – jausmo, kuris apninka suvokus, kad po atostogų tenka dar stipriau susiveržti diržus, nes per savaitę išleidote visą šeimos mėnesio biudžetą, o gal net ir daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pateikiami penki patarimai, kurie nieko nekainuoja, bet padeda sutaupyti.

Patarimas nr. 1. Nemokamas sūris – ne tik pelėkautuose

Tai, kas nieko nekainuoja, bet sutaupys labai daug – nemokamų, bet kokybiškų pramogų paieškos. Tai ne tik laiko leidimas gamtoje su šeima ar draugais, dviračių žygiai ar kelionės po Lietuvą. Skirkite šiek tiek laiko ir netrukus įsitikinsite, kad tikrai ne visi festivaliai – mokami, ne visos konferencijos – brangios ir ne visos ekskursijos – tik išrinktiesiems. Vasarą gausu nemokamų renginių, koncertų, filmų peržiūrų ar festivalių tiek didžiuosiuose miestuose, tiek gyvybę atgavusiuose mažesniuose miesteliuose: tai ir Žagarės Vyšnių festivalis, ir kasmet Neringoje vykstantis Thomo Manno festivalis su puikia programa bei daugybė kitų pasirinkimų. Kelios valandos prie interneto ir tikrai susidarysite kokybiškų pramogų sąrašą bent savaitei.

REKLAMA

Patarimas nr. 2. Pagalvokite, ką valgote

Sriuba 3-6 eurai, antras patiekalas – 7-12 eurų, kepsnys – 20 eurų, salotos – 5-8 eurai, alus – 2,5-3 eurai, kepta duona – 4-6(!) eurai, kebabas gatvėje – 3 eurai... Tokios patiekalų kainos šiais metais Palangoje. Nesunku suskaičiuoti, kad šeimai atostogaujant pajūryje ir kelis kartus per dieną valgant viešojo maitinimo įstaigose atostogų biudžetas stipriai išsipučia. Ką siūlome? Pagalvoti, kad maisto planavimas ir gamyba vasarą – spalvingas ir smagus užsiėmimas, todėl iš anksto pasirūpinę patogiais užkandžiais, pavyzdžiui, riešutais ir džiovintais vaisiais (patogu rinktis ir iš karto paruoštus jų rinkinius – „1 go”), ne tik sutaupysite, bet ir užsitikrinsite puikią savijautą bei nestokosite energijos. Žinoma, kokybiško apsilankymo restorane per atostogas tikrai nesiūlome atsisakyti, tačiau verčiau paverskite jį išskirtine ir unikalia pramoga, o ne kasdiene patirtimi. Jei atostogaujate užsienyje, apsilankymas turguje, vietinių produktų bei patiekalų gaminimas ir ragavimas gali tapti puikia pramoga ir įsimintinu nuotykiu.

REKLAMA
REKLAMA

Patarimas nr.3. Keliaudami po užsienio šalis nesirinkite pramintų takų

Jei atostogoms pasirinkote kelionę į užsienio šalis, žinoma, biudžetą planavote iš anksto. Ir suprantama, kad ten atsirado vietos puodeliui kavos jaukioje kavinėje, įsimintinai vakarienei restorane, apsilankymui muziejuje, pasiplaukiojimui laivu ar ekskursijai bei kitiems jums svarbiems atostogų malonumams. Jei radote laiko suplanuoti šias veiklas – nepagailėkite jo ir informacijos paieškoms. Tam tikromis dienomis muziejus galima aplankyti nemokamai, kavinukė už kampo siūlo tokį pat puikų vaizdą, bet dvigubai pigesnę kavą... Ir apie visa tai sužinosite internete. Ir prisiminkite pagrindinę visame pasaulyje galiojančią taisyklę – turistų pramintais takais vaikščioti yra ne taip įdomu ir dažniausiai kur kas brangiau, nei sukurti savo kelionės istoriją ieškant nuotykių atokesniuose miesteliuose ar ne tokiose turistų nušlifuotose didmiesčių gatvelėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patarimas Nr. 4. Galvokite, ką valgote, kai... nevalgote

Savaitgalio iškyla į gamtą, diena paplūdimyje, ilgesnis skrydis lėktuvu ar tolimesnė kelionė automobiliu – tai laikas, kai užkandžiaujame dažniau, nei įprasta. Todėl gerai suplanavus užkandžius ir iš anksto pasirūpinus džiovintais vaisiais, riešutais, daržovėmis ar sveikomis užtepėlėmis, neteks stoti pakelės užkandinėse ar vos išlipus iš lėktuvo svečioje šalyje ieškoti brangių sumuštinių bei bandelių. Įsimesti pakuotę riešutų ir buteliuką vandens bus ne tik sveikiau, bet ir pigiau, nei pirkti bulvių traškučius ar saldžias bandeles. Ir prisiminkite – ypač vasarą dažnai „norime valgyti“ tik todėl, kad jaučiame troškulį. Žmonės šiuos du jausmus tiesiog supainioja.

REKLAMA

Patarimas nr. 5. Pamirškite suvenyrus

Ir paskutinis patarimas – pamirškite suvenyrus ir nuobodžias lauktuves. Ar jums tikrai reikia dar vieno raktų pakabuko, puodelio, magnetuko ar skulptūrėlės? Lentynoje dūlantis daiktas, kurio ilgainiui imsite net nepastebėti, tikrai nesužadins malonių prisiminimų, o impulsyvus pirkimas vien todėl, kad „reikia“, sukelia stresą ir sudaro visai nemenką per atostogas išleidžiamo biudžeto dalį. Daugeliui pažįstamas jausmas, kai paskutinę minutę prieš skrydį blaškotės po oro uosto Duty Free parduotuves, nes „būtinai“ turite kažką parvežti draugams, kolegoms ar giminaičiams. Nebesukite dėl to galvos – sutaupysite ne tik pinigų, bet ir laiką praleisite kur kas prasmingiau, o pasiilgę artimieji labiausiai įvertins įspūdžių kupiną pasakojimą, o ne materialius dalykus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
  • Šventiniai atradimai su VILVI

TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų