Skausminga reakcija į gurkšnį karštos kavos ar arbatos, į šaltą gėrimą, ledus ar net atsikandus rūgštaus vaisiaus, visai ne retas reiškinys. Pasirodo, jog anksčiau ar vėliau su dantų jautrumu susiduria kas antras žmogus.
Pasak specialistų, labiausiai nuo nemalonaus dantų gėlimo kenčia 25–40 amžiaus žmonės. Ir pagrindinė dantų jautrumo priežastis – pažeistas emalis. Nors šis viršutinis ir apsauginis dantų sluoksnis laikomas kiečiausiu žmogaus organizmo audiniu, palaipsniui dyla. Tai gali lemti ir genetika, ir nuolatinis maitinimasis aštriu maistu, gazuotų gėrimų vartojimas, nuolatinis dantų balinimas, netinkama pasta. Odontologai sako, jog jautrūs dantys gali tapti ir dėl įtampos, streso. Na, o vaikystėje atsikandus ledų ir pajutus skausmą dar nereikėtų panikuoti – vaikų dantys dar pilnai nesubrendę, tad natūraliai jautrūs, laidesni.
„Nuo paauglystės ar jaunystės gali pradėti nusitrinti emalis. Priežasčių yra daug. Viena jų – šiuolaikinis gyvenimo būdas. Įtampa, kuri naktimis išsilieja griežiant dantimis ir žmonės nutrina emalį. Tuomet yra jautru ir nuo šalto, kieto maisto, rūgštaus maisto. Žmonės tikrai kenčia“, – sako gydytoja odontologė Rūta Bendinskaitė.
Na, o vyresniems žmonėms gali ne tik nusidėvėti emalis, bet ir atsitraukti dantenos ir dantys tampa jautrūs dėl atsidengusių šaknų. Specialistai sako, jog kiekviename dantyje – itin sudėtinga ekosistema. Štai emaliui dylant danties paviršiuje esantys kanalėliai su nervinėmis galūnėmis apsinuogina ir karštas, šaltas, aštrus ar rūgštus maistas ar gėrimai sukelia skausmą. Na, o ir toliau neprižiūrint dantų gali prasidėti ir tokios rimtos bėdos, kaip kariesas. Odontologė Rūta Bendinskaitė sako, jog kiekvieno žmogaus dantys yra skirtingai, tad ir būdai, kaip susitvarkyti jautrius būdus gali skirtis.
„Dantų pasta, galbūt maisto reguliavimu, įtampos reguliavimu, kad mažiau dantys dėvėtųsi daro ir apsaugines kapas ant dantų. Yra prieštaringų nuomonių tai gerai ar blogai, reikia, nereikia, tačiau kiekvienu atveju yra sprendžiama ką būtų galima daryti“, – sako R. Bendinskaitė.
Na, o antropologas docentas Arūnas Barkus sako, jog šiuolaikiniame pasaulyje vis dažnėjantis jautrių dantų reiškinys formavosi per tūkstančius metų. Nuo pat australopitekų dantys kinta, o tai lėmė ir besikeitęs maisto racionas – mažėjantis žalios mėsos vartojimas, genų susimaišymas ir net kalbos atsiradimas.
„Dydžio mažėjimas – redukcija – aišku, turėjo įtakos ir atskirų danties audinių pokyčiams. Pavyzdžiui, emalio sluoksnio plonėjimas. Ir jis neabejotinai atsiliepia tokiems dalykams, kaip dantų jautrumas“, – sako antropologas doc. Arūnas Barkus.
Ar įmanoma visai išvengti dantų jautrumo? Pasak odontologų, šimtaprocetinio recepto nėra, tačiau reikėtų pradėti nuo pagrindų – tinkamo dantų valymo.
„Dvi-tris minutes lengvu judesiu, nespaudžiant ar braukiant nuo dantenų link krašto ar sukant mažus ratukus. Tai būtų tas taisyklingas valymas, kuomet pažeisti dantų, ko gero, neįmanoma“, – sako R. Bendinskaitė.
Taip pat išvengti dantų erozijos padės ir mažesnis rūgščių ar gazuotų gėrimų vartojimas. Na, o jei jau išgėrėte bent praskalaukite burną vandeniu. Odontologai įspėja, kad jei skausmą juntate valgydami ar gerdami tik saldžius produktus, tai jau gali būti ir dantų ėduonies pasekmė. Tuomet jau reikia kreiptis pas specialistus.