Jei dar nežinojote, valgydami pašildytus praėjusios dienos ryžius, galite gana nemenkai apsinuodyti. Apsinuodijimą sukelia ne pašildymas, o tai, kaip ryžiai buvo laikomi po išvirimo.
Gali sukelti apsinuodijimą
Nevirtuose ryžiuose dažnai yra Bacillus cereus sporų (ląstelių, galinčių greitai daugintis), kurios sukelia apsinuodijimą ir gali išgyventi net ryžius išvirus, rašo independent.co.uk.
Jei virti ryžiai paliekami stovėti kambario temperatūroje, sporos gali peraugti į bakterijas, kurios žaibiškai dauginasi ir gali susidaryti toksinai, kurie sukelia vėmimą ir viduriavimą.
Kuo ilgiau virti ryžiai paliekami kambario temperatūroje, tuo didesnė tikimybė, kad dėl bakterijų ryžiai bus nesaugūs vartoti. Tai reiškia, kad yra itin svarbu laikyti ryžius tinkamomis sąlygos, jei norite juos vartoti ir kitą dieną.
Taigi, kaip sumažinti tikimybę apsinuodyti? Pirmiausia, patiekite ką tik išvirusius ryžius ir kuo greičiau atvėsinkite jų likučius. NHS rekomenduoja tai padaryti per valandą idealiu atveju.
Tada ryžius galite laikyti šaldytuve, bet ne ilgiau kaip vieną dieną, prieš juos pašildydami. Verta paminėti, kad taip pat šildydami ryžius turite įsitikinti, kad jie visi yra pašilę ir niekada nešildykite jų daugiau nei vieną kartą.